Национална музикална класация се роди преди няколко години с идеята да помага на т.нар. независими изпълнители в България. Това каза продуцентът, композитор и текстописец Тихомир Георгиев - DJ Тишо в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

За музикалните творци, зад които не стоят големи музикални компании, е много трудно да достигнат до публиката, заяви той. "Компаниите избутват напред своите собствени артисти. Затова в българските медии се въртят около десетина имена и хората остават с впечатлението, че не се прави никаква друга българска музика. А това не е така. Българските независими артисти, които са принудени често да работят други професии и в свободното си време да се занимават с любимата си музика, нямат възможност да са продуценти, да са артисти и пиари и много често става така, че музиката им се знае или в много тесен кръг, или въобще не се знае. Създадох Национална музикална класация с идеята да дам шанс на такива групи и изпълнители да получат своята изява“, обясни Тихомир Георгиев.

Класацията първоначално е базирана в YouTube. "Телевизия 24“ подава ръка, за да се реализира и телевизионен вариант на класацията. "В един момент се роди идеята, че може да направим и едни награди, за да има още по-голям стимул“, допълни продуцентът.

Класацията е за българска музика и български творци, но няма ограничения за езика на текстовете. Номинациите са в десет категории: Дебют, Етно акт, Клубен акт, Хип-хоп/Соул/Ар енд би, Поп акт, Рок акт, Мъжки глас, Женски глас, Балада, Дует/група.

На 3 юни от 19:30 ч. в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски“ за четвърти път ще бъдат връчени Национални музикални награди.

Наградите са организирани съвместно с Катедра "Музика и мултимедийни технологии“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет. "За тях гласуват преподавателите и студентите от специалности "Музикални медийни технологии и тонрежисура“. Има професионално мнение, плюс гласовете на почитателите на изпълнителите“, обясни Георгиев.