Две големи теми стоят пред Европейския съюз: Незаконната емиграция към Европа и втората тема е осъществяването на Зелената сделка. Това каза Тихомир Безлов – старши анализатор в Програма "Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му основният проблем, който имат развитите страни с емиграцията от страните от третия свят, е незаконното влизане и натоварването на социалните им системи. Друг съществен проблем, с който се сблъскват властите, е, че няма как да се върнат тази хора в държавите на произход, защото държавите, от които те идват, не искат да ги приемат или не искат да има процедура на принудително връщане.

"България има споразумение с много от страните източник на мигранти за връщането на мигранти, но това, което се оказа, е, че връщането е възможно само при съгласие на незаконния мигрант, т.е. трябва да е доброволно,“ обясни той.

Според Тихомир Безлов може би най-голямото предизвикателство към Европа по тази тема е необходимостта от сътрудничество със съседните на Европейския съюз страни, за да се създаде своеобразен буфер, който да намали миграцията. "Трябва да успеете да накарате страните по външната граница на Европейския съюз да имат интерес да сътрудничат или Европейският съюз трябва да плаща на тези страни, за да си осигури този буфер.“

Според експерта ще има значителни промени след влизането на десните консервативни националистически партии в Европейския парламент, и новото ръководство на Европейския съюз ще откаже от амбициозните цели на Зелената сделка. По думите му хипотезата отпреди 10 години, че инвестицията в зелени технологии ще даде възможност на развитие страни да направят един икономически скок, т.е. че това ще доведе до увеличаване на БВП, не се случи. "Това, което се случи със Зелената сделка е, че Китай много добре прогнозата сферите, които ще бъдат отделени от развитите страни и просто влезе в тези технологии. И видяхте какво се случи примерно със соларните технологии – там Китай стана почти пълен доминант, също се случи при батериите, сега виждате и електромобилите.“  

Наблюдава се и рязко влошаване на отношенията между старите търговски партньори, съответно преразпределяне на приоритетите, каза още Тихомир Безлов и даде пример с ограничаването на Китай чрез мита – нещо, което САЩ започна още по време на Тръмп, а сега и Европа в много отношения повтаря американските идеи за ограничителни мерки към Китай.

В България според него ситуацията е хаотична и това води и до проблеми с партньорствата в Европа. По думите му серията избори, която като че ли не е свършила или има опасност да не свърши и след тези избори, са причината за това. "Трябва да има стабилна национално политическа среда, за да можете да бъдете партньор. Този хаос ограничава възможностите на България,“ заключи той.