Целта на срещата за глобален мир в Швейцария беше Украйна да получи по-силна международна подкрепа, за да може в бъдещи преговори с Русия да има зад гърба си повече държави, които застават зад нея и нейните позиции. Затова срещата според мен беше успех. Това каза Ивайло Калфин – бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той отбеляза, че повече от 80 държави са подкрепили заключителното комюнике, инициирано от страна на домакините. "То съдържа текстове, които са изключително важни и много конструктивни. Отчита се, че агресията и войната е започната от Русия. Отправя се призив за запазване на сигурността на ядрените централи и на възможностите за търговски отношения, включително и за доставките на зърно. На трето място е поставен въпросът за военнопленниците и размяната им“, посочи Калфин.

Сред държавите, които не са пожелали да се ангажират с това комюнике, са Китай, Индия, Индонезия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства. "Основният им аргумент е, че Русия би трябвало да участва в тази конференция“, поясни Калфин.

Той отбеляза, че преди конференцията в Швейцария руският президент Владимир Путин отправи на практика неприемливо предложение Украйна да отстъпи още територии и да се откаже от членството си в НАТО. "Русия се чувства в по-силна позиция и се опитва чрез заплахи да промени баланса“, коментира бившият външен министър.

Ивайло Калфин коментира и призива на Китай за организиране на мирна конференция. Според него китайското предложение е доста близко до руската позиция и не е неутрално. "Китайското предложение не е ново. Въпросът е, че действително трябва да има достатъчно политически интерес за започване на преговорите. Според мен той не се вписва в това някой да спечели войната, а другият да бъде победен, а и двете страни да разберат, че ситуацията е в безизходица и да направят някакви отстъпки. Отстъпването на територии от страна на Украйна е нещо, което трудно може да се иска от тази държава“, коментира той.

Според него двете воюващи страни все още не са готови да седнат на масата на преговорите.