Не сме взимали решение дали да се изработи специален протокол за действие във връзка с бомбените заплахи. Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг на ЦИК във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април, предаде репортер на "Фокус". "Ще изпратим телефони, в които в случай на нужда да сигнализира до МВР. Министър Демерджиев утре ще се срещне с ръководството на ЦИК, за да се обсъди какви действия трябва да бъдат предприети."

ЦИК е в непрекъснат контакт с министър Демерджиев. Вчера той беше при нас и проведохме среща с почти цялото ръководство на МВР. Имаме уверението, че са предприети всички действия. Ще се охраняват непрекъснато, така че да не се допуска възможност да бъде прекъснат изборния ден. 

Процесът по организация на изборите тече нормално, допълни Матева.  "Транспортират се изборни книжа и материали към общините. Приключват и обученията на членовете в СИК-те. Относно броенето на гласовете от бюлетините “Бюлетините трябва да се показват към камерите. Процесът по преброяване на бюлетините трябва да бъде видим от дистанция. Членовете на СИК трябва да видят бюлетините. Единствено членовете на СИК взимат решение какъв глас носи хартиената бюлетина - действителен или не. Машините носят само действителен глас", заяви Митева.

Към момента общият брой на секциите е 12 871 секции в и извън страната. 302 от тях са подвижни, съобщи Матева. "216 ще има в болнични заведения. В местата за задържане са образувани 19 секции към момента. Регистрираните кандидати за народни представители са 4566 кандидати.От тях 1341 жени и 3225 мъже.  Регистрирани са 207 наблюдатели от чужбина и 847 от България, а броят на регистрираните застъпници е 6741."

Предстои ЦИК и "Информационно обслужване" да вземат решение дали по време на компютърната обработка на данните от вота да присъстват застъпници от политическите партии.