Първият министър на електронното управление в България Божидар Божанов заяви, че не се притеснява от доскорошния възход на партиите, които подкрепят Русия за изборите на 2 октомври, както и че подкрепата на "Демократична България" стабилно се увеличава, съобщиха от партията.

“Тревога от възхода на русофилските партии няма, защото той приключи. Те вече са в плато и дори в спад на резултатите. В момента социологическите проучвания сочат, че подкрепата за “Демократична България" расте консистентно", каза пред БНТ Божанов, който води листата на “Демократична България" в Ловеч и е кандидат в столичния 23 МИР.

Попитан от водещия Георги Любенов при какви условия ще има стабилно управление, Божанов заяви: “В ситуация, в която социологическите проучвания дават толкова несходни картини, дори не бихме могли да разгледаме всички възможни хипотези. Затова е важно хората да излязат и да гласуват на 2 октомври, а ние да се фокусираме върху принципа, че целта ни е да сформираме стабилно правителство, без да правим компромис с принципите за геополитическата ориентация на България и антикорупционните политики, които трябва да се проведат."

Той разказа, че кампанията на обединението протича на улицата, сред хората, в разговори с тях и с отговори на въпросите им. “Живият контакт е много по-важен от това да ги облъчим с една телевизионна реклама и да им кажем “гласувайте за нас", каза той.

На въпрос дали хората питат кандидатите на “Демократична България" за коалиция с БСП, Божанов отговори ясно: “Многократно вече сме заявявали БСП беше приемлив партньор за “Демократична България" за едно антикорупционно управление, което си постави за цел и успешно отстрани ГЕРБ и ДПС от изпълнителната власт. Имахме и съгласие с левицата по евроатлантическата ориентация на България. След войната в Украйна обаче геополитическата линия, която ни разделя, стана по-ярка и това доведе до разклащане на коалицията". Той беше категоричен, че Русия трябва да спре войната в Украйна и че тя пряко влияе на живота на хората: “Инфлацията е следствие от войната, заради геополитическия риск".

Божанов коментира, че проблемът с доставките от "Газпром" е, че може изобщо да ги няма и най-вероятно ги няма. “Затова и поискахме оставката на енергийния министър. Едва сега, след един месец преговори, той разбра, че има политическо решение Русия да не дава газ на България, дори в контекста на служебно правителство. Това е унижение за България", каза той.

Кандидатът на “Демократична България" не се съгласи с тезата, че газът на “Газпром" е по-евтин и даде за пример Унгария, която плаща висока цена за него. “Усилията на служебно правителство бяха в грешна посока и явно не водят до резултат. Криза и разруха нямаше, те бутат нещата натам, затова поискахме оставката на енергийния министър", добави той.

Бившият министър на електронното управление призова избирателите да се доверят на разума на 2 октомври. “Може да звучи като клише, но в последните вече две години хората се наслушаха на много популизъм, его и много нерационални решения, които вредят на средата. “Демократична България доказа, че българите имат нужда от консистентност и спокойствие в кризите оттук нататък", коментира той.

“Най-важните условия ще поставят избирателите. Нашата задача е да спечелим възможно най-много от тяхната подкрепа, за да имаме повече тежест в парламента да проведем политиките, които хората очакват от нас. Както казах и на Карадайъ в Ловеч, ние не искаме да просто да свалим Гешев. Искаме да решим системния проблем в прокуратурата. Тогава политиците няма да имат причина да се обвиняват дали са корумпирани. Това ще е работа на прокуратурата и ако имаме доверие, че тя не слага чадъри на удобните и не се използва като бухалка за неудобните, тогава диалогът за корупцията ще излезе извън политическия дискурс."

На въпрос за важните за хората проблеми, като инфлация, доходи, криза, Божанов беше ясен: “Справедливостта е много свързана с всички тези неща и с икономическия ръст. За да са по-богати хората, тук трябва да има бизнес - иновативен бизнес, повече инвестиции".

Прокуратурата пречи, защото чуждестранните инвеститори правят анализ на сигурността и дали бизнесът им няма да бъде атакуван, изнудван или откраднат. И ако оценят риска като висок, се отказват да инвестират. “Аз като предприемач съм имал подобни проблеми с партньори, които са ми казвали, че България е в много рискова зона. Няма да инвестираме тук, казват. Затова реформата в прокуратурата трябва да се довърши", категоричен беше той.

“На въпрос от човек на улицата в Ловеч защо в България има инфлация, наш кандидат отговори: “Аз съм земеделски производител. Ако мога да си продам продукцията два пъти по-скъпо в Румъния, за България има два изхода: или да няма изобщо или също да се купува по-скъпо". Така говорим с хората. Те заслужават да знаят отговорите. И в програмата си имаме мерки, които да решат този проблем, който е световен", добави той.

По темата за провокациите на Бойко Борисов, че сред партиите на тези избори, само с “Демократична България" е бил в коалиция, Божанов беше категоричен, че Борисов, както обикновено, си служи фриволно с фактите. “Христо Иванов беше експертен министър в неговото правителство и първият в България, който си подаде оставката от трибуната в парламента, след като водената от него политика за реформа на правосъдната система не беше приета от мнозинството", каза Божанов.

“Борисов обича да хвърля димки, понякога дори откровени неистини, за да активира определени свои избиратели. Дори да кажем, че това е допустимо по време на кампания, за съжаление, на него му се случва и извън кампания", добави той.

Божанов заяви, че продължава да смята, че явяване с ПП на изборите щеше да е по-успешно. “Не беше лесно решение и резултатът ще стане ясен на 2 октомври. Кой е фактическият победител на изборите обаче няма да промени картината драстично. ГЕРБ беше победите през април, но какво от това? Имаше силен резултат лятото, но беше в изолация".

По повод действията на служебния кабинет за връщане на хартиената рецепта, бившият министър на електронното управление каза, че е изпрати своето становище на министерството на здравеопазването и се надява те да се съобразят и да не върнат хартията.

“Министерството на електронното управление сега трябва се фокусира и да си свърши работата, за да осигури безпроблемното машинно гласуване. Това е приоритетът", каза той.