"Самият руски цар взима решението да бъде освободена България. Много трудно е станало това и за мен съвсем справедливо неговият паметник да стои срещу нашия Парламент". Това каза в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" Боян Чуков, геополитически анализатор по темата за 3-ти март и можем ли да запазим баланс в поляризираното разделение в отношенията относно Русия и Украйна, като се има предвид, че кръвта си по нашите земи са проливали и руски, и украински войници през 19-ти век. 

"Когато говорим за войната 1878-ма, Освободителната война, в която Руската империя ни освобождава, трябва да имаме предвид, че по времето на руската империя създаването на военни формирования се е правело на географски принцип, не на етнически. Т.е. , ако полкът е Самарски, това не означава, че там няма много други етноси от Руската империя", каза Чуков.

От думите му стана ясно, че той е запознат с архивите от времето, когато руският цар е взел решението за началото на Освободителната война. Когато Русия взима  решението за войната, тя преди това е претърпяла поражение, не е била в добра кондиция. Военният и финансовият министър са предупреждавали, че няма финансови ресурси за това начинание:

"Тогава самият руски цар взима решението да бъде освободена България. Много трудно е станало това и за мен съвсем справедливо неговият паметник да стои срещу нашия Парламент. Известният французин Луи Леже по повод 3-ти март казва така: "През 19-ти век най-голямото откритие не е откритието на парния локомотив. Най-голямото откритие е, че българите отново се върнаха и имат въможност да бъдат държава, да имат своя държавност."

 "Винаги, когато идва 3-ти март, на мен ми се иска веднъж завинаги да престанем да разглеждаме историята си на периоди - хубави или лоши.  Големите държави с богата история не гледат на своята история като на ученическа тетрадка , в която, като сбъркаш нещо, късаш листа и започваш да пишеш отново. Защото, като късаме листовете, няма да остане нищо от България. Историята  ни - хубава или лоша, тя си е наша. Затова, когато тръгваме да заклеймяваме, това е фатална грешка и по този начин ние збиваме своята държавност", каза още геополитическият анализатор.

Цоня СЪБЧЕВА