В училище и в семейството децата не се учат как да работят с емоциите си. Виждам този дефицит. Децата имат потенциала да развият емоционална интелигентност, ако са в добра среда, имат разбиране за това и ако бъде показано от по-възрастен авторитет. Това каза Борислав Гергинов – автор и водещ на Арт класове за емоционална интелигентност по метода "Импулс за деца“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

От 14 години той работи в групи по себепознание и личностно развитие по различни проекти. Споделя, че учи от децата много за спонтанността и автентичността. "Един от основните закони по метода ми е да наблюдавам тази спонтанност и автентичност. Всичко се базира на творческата енергия. В метода съм включил всякакъв вид творчество – изкуство, движение под формата на танц, изразяване чрез рисуване, чрез глина, чрез всякакви художествени материали. Заложил съм динамика на движение на тялото – пускам децата да се търкалят, да движат ръцете си. Фокусирам много телесното преживяване, защото то е много важно за човешкото развитие. Понякога в часовете вкарвам т.нар. вълшебни животни и ги карам да показват зъби, нокти. Това нещо несъзнателно ги вкарва в т.нар. "размразяване“. Когато детето порасне и когато има някакъв емоционален заряд в дадена ситуация, то не го потиска“, обясни Борислав Гергинов.

Работи с деца на възраст от 2 до 6 години. "За да работи с деца, всеки педагог трябва да влезе в енергията на възрастта на детето и предварително да се настрои. Повечето от учителите стоят от тази авторитарна позиция, децата го усещат и на едно ниво слагат някаква бариера“, посочи Гергинов.

В "Импулс за деца“ се включват и родителите, като общуват през призмата на изкуството. По думите му това, което липсва при децата, обикновено липсва и у родителите. "Детето вижда за първи път родителите си в съвсем различна роля, за първи път вижда детето в тях. Това е полезно и за родителите, и за децата. Аз работя през тялото до достигане на емоциите, не през главата. Затова допирът и прегръдката са много важни в метода“, подчерта Борислав Гергинов.