Какво ще се случи в Република Северна Македония (РСМ) след евентуална победа на ВМРО-ДПМНЕ? Първият проблем, с който ще се сблъска тази партия, ще бъде съставянето на правителство. Тя трябва да постигне една много убедителна победа, за да има необходимото мнозинство в парламента и да съставят самостоятелно правителство, в случай че албанските партии се придържат към постигнатата договорка и никоя от тях не влезе в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи.

"ВМРО-ДМПНЕ ще бъде в изключително сложно положение, ако се стигне до тяхно управление, защото те ще бъдат в едно своеобразно менгеме: "От една страна между натиска и очакванията, които те създадоха и че могат да решат проблема с членството на РСМ в ЕС без промяна на Конституцията и от друга страна твърдата им позиция срещу такава промяна срещу преговорната рамка с ЕС, както и с преговорите от Преспа с Гърция за името на държавата и с България за добросъседство.

Тогава те ще трябва да обосноват или вътрешнополитически обрат на собствената си позиция, например, че промяната на Конституцията е в полза на държавата, нещо, което в момента отричат, или отново да не постигнат договореност и започване на преговорите", коментира още Кючуков.

Той подчерта, че диалогът по отношение на членство в ЕС вече не е между София и Скопие, а между Скопие и Брюксел: "Защото има приета преговорна рамка и няма никакви основания да се смята, че тя ще бъде променена от страна на ЕК. Това означава, че или властите на Скопие ще трябва да променят Конституцията, което е задължително условие, или по-вероятното в момента е, че ще бъдат разделени от Албания, която ще поеме своя път, а Северна Македония ще остане да изчаква докато направи необходимите промени. За сега двете страни вървяха заедно".

По думите на бившия зам.-министър на външните работи разделителната линия на изборите в Северна Македония бе евроинтеграцията на страната в ЕС.

"За да се отпуши процесът, трябва промяна в Конституцията. Всичко албански партии застъпват идеята, че Албания трябва да извърви своя път към евроинтеграция и че Конституцията трябва да бъде променена, за разлика от ВМРО-ДПМНЕ, които застъпват обратната теза. Има договорка дори между албанските партии да подкрепят след изборите само партия, която няма да блокира присъединяването към ЕС, което изключва на практика ВМРО-ДПМНЕ".

Според Кючуков може да се очаква, че албанските партии ще призоват своите избиратели да гласуват за Свето Пендаровски, който в момента изостава с 20%. "Тогава нещата съвсем не изглеждат толкова еднозначни, колкото самата разлика сочи", уточни той.

Любомир Кючуков изтъкна, че президентските избори са една своеобразна загрявка и репетиция за парламентарните, но от друга страна могат да дадат летящ старт на някоя от двете основни партии.

"Проблемът не беше с обещанията на Пендаровски, защото президентската фигура има доста ограничени правомощия в РСМ. Тук говорим за правителствената политика и най-вече за това дълбоко разделение, което се получи сред обществото по отношение на исканата промяна в Конституцията. Имено това е и ключовото послание, с което ВМРО-ДПМНЕ печели по-голяма подкрепа. Цялата предизборна борба премина през тази плоскост, която имаше и силни антибългарски акценти от страна на опозицията", подчерта дипломатът.