Община Ловеч публикува на официалната си интернет страница анкетна карта

за проучване мнението на гражданите относно административното обслужване в общината. Анкетата е в електронен вариант и е достъпна за потребителите на административни услуги в сайта https://www.lovech.bg/ през следните стъпки - начална страница / бързи връзки / анкета за административното обслужване в Община Ловеч.

Анкетата съдържа 14 въпроса, чрез които гражданите и заинтересованите страни могат да дадат своето мнение и препоръки за административното обслужване. Анкетата е анонимна.



Информацията от анкетните карти ще бъде използвана само и изключително от служителите на Община Ловеч при извършване на анализ и изготвянето на годишния доклад за измерване на удовлетвореността на потребителите на административни услуги, предоставяни от Община Ловеч.



Основната цел на анонимното анкетно проучване е получаване на обратна връзка от гражданите и бизнеса за предлаганите услуги и за подобряване качеството на административното обслужване от страна на общинската администрация.



Припомняме на гражданите и заинтересованите страни, че утвърдилата се във времето анонимна анкетна карта на хартиен носител е налична и може да се попълни в Центъра за административно обслужване. Тя се поставя в специално обозначена за целта кутия.



В Общината се предоставят общо 149 броя услуги. Пълната информация за тях е предоставена на официалната интернет страница на Община Ловеч https://www.lovech.bg/ , в директория Услуги / Административни услуги https://www.lovech.bg/bg/administrativni-uslugi.

Информацията за всяка услуга включва:

-Обща информация за услугата – характеристика, нормативна уредба, място на заявяване, изискуеми документи, образци, вид на услугата, срок на изпълнение, такса и код на вид плащане, начин на плащане, банкова сметка на община Ловеч, място и начин на получаване на услугата.

-В прикачен файл е публикувана бланка Заявление/ Искане за изтегляне и попълване

-В прикачен файл или към бланката на самата услуга е Декларация за поверителност за събиране, съхраняване и обработване на лични данни от община Ловеч.

Община Ловеч е електронна община и от 2021 г. предоставя на физическите и юридическите лица, потребители на административни услуги, 130 броя електронни услуги чрез Единен портал за достъп до електронни административни услуги (ЕПДЕАУ). Те са унифицирани чрез определения Уникален идентификатор на административните услуги в Интегрираната информационна система на държавната администрация – ИИСДА.

Достъпът до електронните услуги се осъществява и чрез официалната интернет страница на Община Ловеч, директория Електронни услуги - https://www.lovech.bg/bg/elektronni-uslugi-1

Предоставена е възможност за извършване на плащания за предоставените административни услуги на гише, ПОС терминално устройство, чрез банков превод и по електронен начин - чрез Единен портал за достъп до електронни административни услуги (ЕПДЕАУ).

Въведеният виртуален ПОС терминал дава възможност за разплащане чрез платежни карти, издадени от опериращи в чужбина доставчици на платежни услуги.