Основните точки в дневния ред на заседанието, което се проведе на 13 май 2024 г. в гр. Враца бяха обсъждане на извършената оценка и приоритизация от Звеното за предварителен подбор на Концепциите за Интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за Северозападен регион (СЗР), одобряването на Обща Програмна концепция на Северозападния регион, както и избиране на нов председател на РСР, съобщи ОА-Ловеч.

Заседанието преизбра Калин Каменов, кмет на Община Враца, за председател на Регионалния съвет за развитие, за негов заместник бе определен Златко Живков, кмет на Община Монтана. На проведеното заседание присъства г-жа Нели Митева, директор дирекция АКРРДС, упълномощен представител на Областния управител на област Ловеч, която подкрепи проектите на област Ловеч за приоритетно финансиране.

Проектът "Единно здраве" с водещ партньор Медицински университет – Плевен в партньорство с Община Ловеч,  Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Д. Димов" Ловеч, МБАЛ - Ловеч и още 24 бр. партньори беше класиран първи с 92,77 точки от максимални 100. Основна цел на концепцията е да предостави комплексно решение на проблеми в Северозападен район по отношение на здравеопазване, образование, спорт, градска среда и създаване на условия за икономически растеж.

Концепцията на Община Троян "Заедно за интегрирано териториално развитие на териториите по поречието на река "Осъм" и нейните притоци“, получи 79,1 точки и  предвижда обединяване на усилията на няколко партньори за интегрирано териториално развитие на териториите по поречието на река "Осъм" и нейните притоци през територията на общините Троян, Ловеч и Летница.

Концепцията на Община Ловеч "Нови възможности за община Ловеч чрез интегриран подход за развитие“ в партньорство с 4 ловешки училища, получи 63 точки и включва проектни идеи с интегрирани мерки от различни сектори - обществен отдих, спорт, култура, туризъм, образование, социални услуги, облагородяване на жилищни квартали, енергийна ефективност и жилищно настаняване. Целта е да се създаде съвременна градска инфраструктура и обществени пространства, приобщаващо образование и интеграция, да се осигури социално включване и дългосрочна грижа, равни възможности и заетост, които да гарантират равенство, приобщаване и недискриминация за територията на община Ловеч.

Проектът на Община Троян за създаване на Център за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания също бе гласуван с положителен вот.