Русия се стремеше да постигне "финландизация“ на Европа, тоест придобиване от страната на неутрален статут с лоялна политика към съседна държава, но вместо това ще получи "натоизация“. Това изявление направи в сряда президентът на САЩ Джо Байдън по време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в кулоарите на срещата на върха на Алианса в Мадрид, предава ТАСС.

"Попитаха ме (за ситуацията с НАТО) за Финландия и Швеция, когато техните лидери дойдоха в Белия дом. Казах, че (руският президент Владимир) Путин се надява на финландизиране на Европа, но той ще получи НАТОизация на Европа. Точно това не искаше той, но това е, което трябва да се направи, за да се обезпечи сигурността на Европа. Мисля, че е необходимо“, заяви Байдън.

По-рано президентът на САЩ вече говори за "финландизация“. През юни американският лидер в интервю пред "Асошиейтед прес“ посочи, че Русия с помощта на конфликта в Украйна разчита на "финландизацията“ на НАТО, но в резултат на това постига "натоизация“ на Финландия, тоест устремяване на Хелзинки да се присъедини към Алианса.

Превод и редакция: Иван Христов