Общо 1 394 деца са получили подкрепа в Общностния център за деца и семейства в Пловдив от създаването му през 2016 г. до момента. Услугите в центъра се предоставят по проект на община Пловдив по мярката "Услуги за ранно детско развитие“ на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“, съобщиха от Общината. Бюджетът на проекта е близо 1,9 млн. лв. Услугите се предоставят на деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители.

Основната цел на услугите за ранно детско развитие е подобряване достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения сред уязвими групи родители, повишаване на училищната готовност на децата, предотвратяване настаняването на деца в специализирани институции и ограничаване на бедността между поколенията.

Услугите, които се предоставят в Общностния център, включват:

Ранна интервенция на уврежданията с цел предотвратяване на изоставянето или институционализирането на деца с увреждания, както и изграждане на специални умения за отглеждане на деца с увреждания в семейството.

Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания с цел подкрепа на деца с увреждания и техните родители за успешна интеграция в първи клас в масовото училище.

Семейно консултиране и подкрепа – целта е подкрепа на семействата с деца до 7 г. в грижата за децата, справяне със семейни проблеми и социално включване.

Здравна детска консултация и превенция на заболяванията чрез регулярни наблюдения на здравното, физическото и психомоторното развитие на децата от 0 до 7 г.

Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище.