Най-младият кандидат за народен представител в листата на "БСП за България" за 16 МИР е Стефан Георгиев. Той е на 22 години и е председател на Младежкото обединение на социалистите в Пловдив. Приоритетите му в политиката са в сферата на културата, образованието и финансите.

- Г-н Георгиев, порок или предимство е младостта в политиката?

- Според мен нито старостта, нито младостта e порок. Порок е лъжата, мерзостта, родоотстъпничеството. Младостта носи в себе си революция, енергия, мечти, идеализъм. Носи в себе си онзи заряд за едно по-добро бъдеще, за което всички мечтаем и аз знам, че ще го постигнем обединени в една обща кауза - България. А при правилна подготовка, част от неопитността може да бъде сериозно компенсирана.

- Защо младите да се занимават с политика в България?

- Напоследък да си част от листи на партии и да се занимаваш с политика се превърна в нещо срамно. Едни хора дойдоха да сменят мафията, която просмука с пипалата си цялата държава, но в крайна сметка се оказа, че с нищо не се различават от тези срещу, които уж се бореха. И при едните, и при другите виждаме кюлчета и пачки. Едните спят с ценните метали и хартийки, а другите ги снимат с пуделите си. Парите на народа потъват в схеми и далавери, вместо да бъдат разходени за неговото благополучие!

Горд съм да бъда част от листата на БСП за град Пловдив. Това е млада листа, олицетворяваща будното младо поколение, което иска да спаси България. Именно това е каузата, която ни събира. Младите трябва да се занимаваме с политика, защото е време за истинска промяна и спасение на родината ни. Без да се интересуваме и да участваме в политическия живот, ние няма как да повлияем директно над процесите, които определят нашето развитие като общество. Радвам се, че БСП се бори за това както през Народното събрание, така и през Общинския съвет на Пловдив!

- Защо хората трябва да гласуват на 9 юни?

- Много хора не отиват до урните, защото смятат, че всичко е купено и че нищо не може да се промени чрез гласуване. Това не е вярно и тази мантра, която някои сенчести кръгове в държава прокарват успешно вече толкова много години, е една от причините, за да не можем да направим истинска промяна, а не постоянна подмяна.

Скъпи сънародници, ако не ни харесват нещата в собствената ни държава, най-лесният способ да ги променим е да излезем и да гласуваме за компетентни, знаещи и родолюбиви хора, които разбират от политика и държавно управление. Именно високата избирателна активност е ключът към смачкването на купения и корпоративен вот, но и гласуването за истинските носители на държавническото мислене.

- Кои са първите три неща, които бихте искали да промените, за да подобрите живота на хората?

- Пред очите ни се развива тотален разпад, засягащ всички сфери от живота ни и трудно мога да се огранича само с три, но най-големият проблем според мен е демографската криза. Истината е, че ако не започнем мигновено да използваме цялата сила на държавата за справяне с намаляването на населението ни, то нас просто скоро няма да ни има.

Има много мерки, които мога да бъдат предприети. А за питащите как това би подобрило живота ни: Повече хора е равно на по-голяма икономика и повече възможности за развитие.

На следващо място поставям повишаването на доходите и откриването на нови работни места. Имаме нужда да си поставим няколко цели за развитието на българската икономика. Нужно е да концентрираме сили в два или три сектора и да направим всичко възможно за тяхното развитие. Допълнителни фондове, безплатни образователни програми, всякаква помощ, която държавата може да даде, за да можем да се конкурираме в някоя област, а не просто да чакаме някой чуждестранен инвеститор да отвори новия си аутсорсинг офис.

Не по-малък е проблемът със здравеопазването ни. То е огромно перо от бюджета на държавата, а в същото време резултатите са повече от плачевни. Болниците не могат да бъдат търговки дружества, заплатите на докторите и медицинските сестри трябва рязко да скочат, а източването на здравната каса трябва да бъде прекратено. Лекарите трябва да бъдат оставени да лекуват, а не да бъдат администратори. След тези действия държавните и общински болници вече ще могат да си позволят да закупят ново оборудване и да си направят ремонти. Нека частните болници си работят на частно. Нали все пак техните собственици са едни от главните радетелите за крайна пазарна икономика.

- Как Вашата експертиза ще Ви помогне в работата Ви като народен представител?

- Работя в сферата на културата и образованието. Всеки ден се сблъсквам с проблемите в тези области. Мисля, че натрупаните знания и опит ще допринесат за изработването на адекватни закони, които да поправят някои от проблемите, с които се сблъсквам ежедневно. Един от тези проблеми, например, е, че парите следват ученика. Така не се прави образование. Училищата се борят за бройка ученици, за да има бюджет за учителски заплати. Така качеството пада, а то е най-важно в днешни дни. Наблюдаваме недостиг на квалифицирана работна ръка и постоянно слушаме за липсата на кадри. При едно качествено образование този проблем ще започне да намалява. Но също така ще се наложи и заплатите, които някои от работодателите предлагат, да бъдат увеличени.

Участвайки в различни форуми, като Световния младежки фестивал в Сочи през март, имах възможността да обменя опит с хора от различни страни. Например, министърът на образованието на Катар ми разказа как там не допускат външна намеса. Докато при нас има едни НПО-та със съмнителни влияния, които със сигурност нямат място в образователната система.

Друг пример е подмяната на фактите в учебниците по история. В тях вече са налице недопустими термини като Османско присъствие, а не робство. Тези, които ги пишат, ги съветвам да посетят Батак, аз лично бих ги завел.

- Кои са основните ценности за Вас?

- Солидарност, братство и честност! Ценности, които сме започнали да забравяме и все повече отсъстват в нашето общество.

- Защо пловдивчани да Ви подкрепят?

- Защото не ме е страх да се боря за каузите, които защитавам. Заставам неопетнен пред избирателите, за да отстоявам техните интереси и интересите на България. Затова ги призовавам да ме подкрепят в бюлетината с номер 24 и преференция 107.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!