Приключи шестата археологическа експедиция в землището на Таш баир край Новград. Това съобщиха от община Ценово. Експедицията, още от самото начало през 2018 година, е част от българо-германски изследователски проект. Специалистите проучват селища, укрепления и гробници в околностите на населеното място. "Основен метод е извършването на системни обходи по полетата, при които се картографират повърхностните находки като керамика и керемиди. Освен това се използват въздушни и сателитни снимки на района. Откритите селищни образования, надгробни могили и други обекти се регистрират в Археологическата карта на България. Освен това се изследват площта и хронологията на известни селища. По този начин може да се реконструира селищната история на даден регион“, уточнява ръководителят на експедицията професор Свен Конрад от университета в германския град Тюбинген. Проучванията се извършваха и под ръководството на д-р Георги Иванов от Националния археологически институт при БАН. В експедицията взеха участие и специалисти от Регионалния исторически музей в Русе, от Историческия музей в Горна Оряховица и студенти от СУ "Климент Охридски“ и университета "Еберхард Карлс“ в Тюбинген.

Поредното изследване се фокусира върху неизследвана територия по поречието на река Янтра между селата Новград и Джулюница. Предполага се, че в този район хората са се засели приблизително 1500 години пр. Хр. Събрани са много находки от Стефан Стефанов, бивш директор на Историческия музей в Свищов. Специалистите направиха обследване и на надгробните могили в землището на Джулюница. Друг акцент в проучването беше укреплението Неокастро. Съоръжението е построено през Второто българско царство и заедно със селището се смята за основоположник на село Новград. Наблизо, в скалите над Янтра се наблюдават останки от скален манастир, чието съществуване вероятно е свързано с укреплението. В сътрудничество с Евгени Георгиев от РИМ Русе този обект е разпознат като значим и вече е регистриран като археологически паметник.

"По време на експедицията продължи кампанията за попълване на експозицията на етнографския музей в Новград. В една от залите е обособена секция, посветена на разкопките в късноантичния кастел Ятрус в близост до Кривина. От Регионалния исторически музей в Русе предоставиха няколко експоната, а историята на кастела и разкопките са представени в широкоформатни постери“, допълни проф. Свен Конрад.

Работата по проекта ще продължи в края на лятото, когато ще се възобновят разкопките в района на Таш баир.