Не виждам как може да бъде отворено отново т.нар. Френско предложение към РС Македония. Смятам за трагична загуба на време на жителите на Северна Македония отлагането на констутиционните промени. Те трябва да имат шанса да започнат преговори за членство в ЕС". Това заяви Весела Чернева - зам.-директор на Европейския съвет по външна политика в Nova News.

Жалко е това, че не се стига до промяна в Конституцията на Северна Македония, където трябва да бъдат споменати и българите. Преговорите вече можеха да са започнали, смята тя.

Относно искането от РСМ България да направи още отстъпки в тяхна полза, Чернева обясни: "Не виждам кое българско правителство би тръгнало да предоговаря Френското предложение. Преговорите, които водихме, бяха на голяма вътрешнополитическа цена". Припомняме, по това време тя беше съветник на бившия премиер Кирил Петков.

Тя вижда три варианта за евроатлантическото бъдеще на нашата югозападна съседка. "Ако РСМ върне процеса назад, тя ще се озове години назад. Вторият вариант е да започне преговори като приеме предложението. Третият вариант е да обърне окончателно гръб на европейската перспектива на РС Македония, обясни експертът. Според нея, трябва да се използва постигнатото и да се надгражда.

Относно споровете на Северна Македония с Гърция, тя обясни, че там като че реториката беше понамалена.

За евроизборите тя каза, че всяка страна е важна. Според Чернева липсата на Мария Габриел от евролистите е голяма загадка.