И институциите биха могли да защитят твърдението, че и националните научни списания би трябвало да намерят място в новата политика на оценка на научната дейност. Това каза Анастасия Стойчева, синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ), в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Тази седмица и миналата различните департаменти в нашия институт си направиха събрание, на които обсъдиха новите предложени критерии за оценка на научната дейност в научните организации в България. Ние, разбира се, ще излезем след обсъждането на това общо събрание, което сме свикали на 20-ти май, ще обсъдим това, което колегите са дискутирали отделно в департаментите, и ще излезем с общ документ, който ще изпратим като наше становище по онова, което е предложено“, заяви тя.

"Имаме предложения, които смятаме, че ще подобрят тези нови критерии, тъй като знаете, ние сме научна организация, която има и доста голяма приложна дейност. За да има една организация приложна дейност и да се вижда крайният резултат от науката в практиката, това би трябвало също да бъде оценено и по някакъв начин да влезе в критериите, които носят тези оценки“, коментира Стойчева.

"И европейските директиви, въобще обсъжданията, които са навсякъде в обществото, в съвременния свят, свързват науката с икономическия резултат от нея, с нейната помощ в развитието на едно общество. В това то да бъде защитено в нашия случай от различни бедствия и явления с характер, който води до смущаване на ежедневието ни. Така че ние имаме предложения в тази посока“, уточни синоптикът.

Анастасия Стойчева добави, че е добре да бъдат вмъкнати в тези критерии и част от българските научни изпитания, които във всяка област има. "Освен да се дава голям принос на публикационната дейност извън страната, хубаво е да се подкрепят и тези списания, които са в нашата страна. Все пак и българският език е пълноправен език в Европейската общност, така че не би трябвало, особено изследвания, които са свързани конкретно с явления в нашата страна. А и не само, според мен, и колегите от Институтите по български език и литература, а и други институции, биха могли да защитят твърдението, че и националните научни списания би трябвало да намерят място в тази нова политика на оценка на научната дейност.

Милослава АНГЕЛОВА