Правителството удължи изпълнението на национална програма "Европейски научни мрежи“, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Правителството измени Национална програма "Европейски научни мрежи“, като удължи срока на изпълнение на проектите, финансирани по нея, от до две години на до три години. Удължаването на срока ще позволи да се извършат напълно забавените или отложени поради въведените противоепидемични мерки във връзка с COVID-19 дейности - научни задачи, организиране на обучения, присъствени конференции и семинари и др. То ще допринесе за постигане на основната цел на програмата, а именно надграждане на научния капацитет на българските висши училища и научни организации чрез участието им в европейски научни мрежи. Ще се изградят устойчиви партньорства, които ще имат въздействие върху модернизирането на висшите училища и научните организации в страната чрез привличане на специалисти от чужбина, увеличаване проектния капацитет, възможност на добиване на нови знания и за увеличаване на резултатите от съвместните научни изследвания, включване на повече млади учени, растяща публикационна активност и др.

Електронната идентификация се очаква да бъде изградена в рамките на 2022 година. Със свое решение правителството възложи на министъра на електронното управление да изгради технологична възможност за електронна идентификация чрез мобилно устройство в рамките на 2022 г., както и да предложи необходимите в тази връзка промени в свързаното законодателство. Целта на приетия акт е да се предостави допълнителна възможност за отдалечено идентифициране на потребителите на електронни административни услуги още през настоящата календарна година. По този начин се решава дългогодишният проблем с липсата на широко разпространено, достъпно, сигурно, лесно за използване и безплатно средство за електронна идентификация, разположено удобно в мобилно устройство.

Създава се национален координационен механизъм за транспортните проекти, финансирани по Механизма за Свързана Европа 2021-2027. Министерският съвет одобри национален координационен механизъм за преглед на проектната готовност, приоритизиране и мониторинг на изпълнението на проектите в сектор "Транспорт“ по Механизма за Свързана Европа (МСЕ) през програмния период 2021-2027. Целта на координационното звено е постигане на оптимално планиране на инвестициите, подготовка на проекти с достатъчна степен на зрялост и качество, както и надграждане на транспортните проекти по Програма "Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. То ще включва представители на всички заинтересовани страни - министерства, агенции, дружества, имащи отношение към подготовката, одобрението и изпълнението на проектите. Бюджетът за сектор "Транспорт“ по МСЕ за периода 2021-2027 г. е 25,81 млрд. евро, от които 11,29 млрд. евро са за страните, които отговарят на условията за получаване на подкрепа от Кохезионния фонд и 1,69 млрд. евро са предвидени за военна мобилност. Основен фокус отново е поставен върху модернизирането на железопътната, пътната, вътрешно-водната и морска инфраструктура, както и осигуряване на безопасна и сигурна мобилност. Съществен приоритет ще бъде даден на по-нататъшното развитие на TEN-T мрежата, с акцент върху липсващите връзки и трансграничните проекти с добавена стойност за Европейския съюз.