Ученици и учители от българското неделно училище "Иван Вазов“ в Париж се надяват тяхната песен "Вазовчета“ да стане най-гледаната в YouTube в България в рамките на 24 часа на 24 май. Песента беше официално представена днес по време на тържествения концерт за 10-тата годишнина от създаването на училището. Това съобщават от Просветното министерство.

Текстът ѝ веднага грабна българската публика в театър "Сен Леон“ в Париж. Той е написан от ученици, които посещават студиото по журналистика и творческо писане към училището с ръководител Янета Димитрова. Особено ласкава за него беше оценката на писателката Здравка Евтимова, която бе гост на концерта. "Пожелавам Ви да продължавате да пишете, да ни радвате и да спечелите милиони човешки сърца“, обърна се тя към младите творци.

Музиката към песента, дело на композитора Георги Зайков, също моментално завладя публиката в залата. Клипът на "Вазовчета“ ще бъде качен официално в YouTube на 24 май. Изпълнението е на деца от вокланото студио към неделното училище с ръководител Десислава Станкова. "Това ще бъде нашият поздрав за празника до сънародниците ни в България и по целия свят. Амбицията ни е да стане най-слушаната българска песен в рамките на 24 часа на 24 май“, обяви ръководителят на неделното училище доц. Елена Сачкова.

Поздравителен адрес за годишнината изпрати министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. "Създадено с много всеотдайност и родолюбиви усилия, Вашето училище посява любов и уважение към българския език и история и изгражда стремеж към опазване на традициите, съдействащи за укрепване на българската духовност, за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура извън родината“, се посочва в приветствието на министъра. В него той пожелава на учителите здраве, сили и ентусиазъм, а на учениците да бъдат щастливи, да преодоляват предизвикателствата на живота и България да бъде винаги в сърцата им.

Неделното училище получи поздравителен адрес и от президента на Република България Румен Радев.

По повод годишнината училището организира и международен ученически конкурс за проза и поезия. В него участваха близо 630 български ученици от 15 държави по света, а победителите бяха наградени лично от председателя на журито Здравка Евтимова.

Ден по-рано с нея се срещнаха деца и родители от българската общност в Париж. Те имаха възможност да разговарят и с други български творци като писателката и поетеса Лили Спасова, музикантът и композитор Георги Зайков, автор на музиката за химна на неделно училище "Иван Вазов“ и илюзионистът Веселин Долмов – Арсен, който е ученик на Астор.

Неделното училище "Иван Вазов“ обучава български деца от 15 държави на български език, литература, история, география и култура. Училището има общо 160 ученици, от които 40 живеят във френската столица и околностите ѝ и учат присъствено. Останалите са българчета от различни краища на света, включително далечни като Аржентина, Куба, Канада и Мадагаскар, които се обучават дистанционно.

Училището въвежда онлайн уроци още със създаването си през 2014 г. Затова и при обявяването на епидемията от ковид още на следващия ден без затруднения са преминали от присъствено към дистанционно обучение. Заради този опит и качествата на преподавателите много деца от българските общности в различни краища на света, избират да получат образование именно от неделното училище "Иван Вазов“ в Париж. Включително и деца от Френския лицей в България посещават онлайн уроците на парижкото училище, за да подобряват знанията си по български език и литература. Училището следва програмите на МОН и получава подкрепа от държавата. То предлага и извънкласни дейности като хор и театрален състав, съобщи Генка Делакроа, основател и председател на българското сдружение "Христо Ботев“, към което е и училището.