Общо 769 секции за гласуване ще има извън страната. Това определи Централната избирателна комисия със свое решение от вчера. 38 293 са подадените заявления за гласуване в изборите за народни представители от български граждани в чужбина, 15 575 са за членовете на Европейския парламент. 

Най-много секции за гласуване извън страната ще има в Република Турция. Там техният брой е 166. В САЩ има 55, във Великобритания - 118, в Испания - 64, в Германия - 103. 

Министерството на външните работи предоставя информация, че Чехия е дала разрешение за образуване на секции само на територията на дипломатическото представителство, предвид което е невъзможно местата Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен да бъдат определени като места за гласуване извън страната.

През вчерашния ден от ЦИК взеха решение машините за гласуване да бъдат транспортирани. чрез дипломатическо карго, от Министерството на външните работи, така както е извършено на изборите през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. За целта Министерство на външните работи предоставя на Централната избирателна комисия логистична схема за транспортиране на СУЕМГ до избирателните секции извън страната, в които ще се произвежда машинно гласуване.