На 18 май с благословението на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх и Архиепископ на Константинопол Вартоломей и по покана на Фондацията на българските църкви в Истанбул с председател Димитър Йотеф, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.

За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия в пълно архиерейско облачение без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция.

В съслужение с Владиката бяха: Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският епископ Висарион - втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев - клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим,  свещеноиконом Тодор (Старозагорска Митрополия), свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов.

Повод за църковния празник е инициативата на Църковното настоятелство да отбележи по този начин 1160-тата годишнина от покръстването на българите.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор "Св ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Десетки миряни от  българската православна общност се събраха в Божия дом, за да съучастват в благодатта на светата Литургия. Всички с едно сърце и уста казаха Господнята молитва "Отче наш" и Символа на вярата.

На историческото богослужение присъстваха инж. Ангел Чолаков - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Турция, г-н Васил Вълчев - генерален консул на Република България в Истанбул, г-н Димитър Йотеф - председател на църковното настоятелство, г-н Радомир Чолаков - народен представител, г-н Здравко Димитров и г-н Борис Калибацев.

В края на богослужбата Високопреосвещеният митрополит Николай  се обърна с вдъхновено слово като поздрави църковното настоятелство и всички боголюбиви и родолюбиви българи, изпълнили в този ден тази историческа светиня за българския народ, подчертавайки ролята на българската общност в Истанбул, започнала преди век и половина, за утвърждаването на Българската църква в голямата общност на световното православие и изказа искрена благодарност на Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей за оказаната чест и доверие чрез специалното му упълномощаване да възглави светата Литургия.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.