Хокейният отбор Йокерит (Хелзинки) напусна участието в Континенталната хокейна лига, след като подаде на натиска на своите фенове и спонсори. Причината за това е руската военна инвазия на територията на Украйна. КХЛ е базирана в Русия и спонсорирана почти изцяло от местни компании. Участващите клубове са предимно руски, но има отбори и от Латвия, Китай, Беларус и Казахстан.

Първо феновете на Йокерит излязоха с открито писмо, в което недоволстват за руските военни действия и поискаха незабавното оттегляне на клуба от Хелзинки от участие в КХЛ. Впоследствие и един от главните спонсори на "жокерите" "Barona“ прекрати отношенията си с клуба.

"Не желаем и няма да участваме във финансирането на Йокерит, който играе в руския шампионат КХЛ. Открито се противопоставяме на войната. Това е нашата позиция към текущата ситуация“, обявиха от компанията.

Така тимът от Хелзинки беше принуден да се откаже от участие в Континенталната хокейна лига. Това стана с официално съобщение на сайта на клуба, което е било изпратено и до ръководството на КХЛ.

Динамо (Рига), който също е част от Лигата, също е притиснат да напусне.

"Искаме най-накрая да видим края на тази история с участието на Динамо (Рига) в откритото първенство на Русия. Настоявам това да се случи възможно най-скоро“, заяви латвийският министър на образованието Анита Муйжниеце.

Динамо (Рига) е част от Континенталната хокейна лига от 2008 г., а Йокерит участва в шампионата от 2014 г. Латвийският тим не успя да се класира за стартиращите на 1 март плейофи. От друга страна отборът от Хелзинки финишира втори в Западната Конференция в първия кръг от елиминациите трябваше да играе със Спартак (Москва). Сега мястото му ще бъде заето от Торпедо (Нижни Новгород).