Руските сили изстреляха ракети по няколко големи града в Украйна и разтовариха войски на южния й бряг в четвъртък, съобщиха официални лица и медии, след като президентът Владимир Путин разреши "специална военна операция на изток", предава Reuters.

Малко след като Путин говори в телевизионно обръщение по руската държавна телевизия на зазоряване в украинската столица Киев се чуха експлозии.

Близо до главното летище на столицата се чува стрелба, съобщи агенция "Интерфакс", а в града са задействани сирени.

"Путин току-що стартира пълномащабна инвазия в Украйна. Спокойните украински градове са подложени на удари", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в "Туитър". "Това е война. Украйна ще се защити и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега."

Президентът на САЩ Джо Байдън, реагирайки на инвазията, която Съединените щати предричаха от седмици, каза, че молитвите му са с народа на Украйна, "докато те претърпяват непредизвикана и неоправдано нападение от руски военни сили".

Русия поиска прекратяване на разширяването на НАТО на изток и Путин повтори позицията си, че членството на Украйна в пакта е неприемливо.

Той заяви, че е разрешил военни действия, след като Русия е била оставена без друг избор, освен да се защитава срещу заплахите, които според него идват от съвременна Украйна, държава, в която живеят 44 милиона души.

"Русия не може да се чувства в безопасност, да се развива и да съществува в постоянна заплаха, идваща от територията на съвременна Украйна“, каза Путин. Цялата отговорност за кръвопролитията ще бъде на съвестта на управляващия режим в Украйна.

Пълният обхват на руската военна операция не става ясен веднага, но Путин каза: "Нашите планове не включват окупацията на украински територии. Ние няма да налагаме нищо със сила."

Говорейки, докато Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание в Ню Йорк, Путин каза, че е наредил на руските сили да защитават хората и призова украинските военни да сложат оръжие.

Украинският президент Владимир Зеленски каза, че Русия е нанесла ракетни удари по украинската инфраструктура и гранична охрана и че експлозии са били чути в много градове.

Той заяви, че е обявено военно положение и че е говорил по телефона с Байдън. Резервистите бяха повикани в сряда.

Медиите съобщиха, че военните командни центрове в Киев и град Харков на североизток са били поразени от ракети, докато руските войски са дебаркирали в южните пристанищни градове Одеса и Мариупол..

Подкрепяните от Русия сепаратисти заявиха, че са започнали офанзива срещу контролирания от Украйна град Шастя на изток, съобщи руската информационна агенция Интерфакс, а експлозии разтърсиха и отцепилия се източен украински град Донецк.

Часове по-рано сепаратистите отправиха молба към Москва за помощ за спиране на предполагаемата украинска агресия - твърденията, които САЩ отхвърлят като руска пропаганда.

Глобалните пазари и доходността на американските облигации се понижиха, докато доларът и златото се повишиха след обръщението на Путин. Петролът Brent надхвърли сто долара за първи път от 2014 г.

Байдън заяви, че Путин е избрал преднамерена война, която ще донесе катастрофални загуби на живот и човешки страдания.

"Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, а Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин. Светът ще държи Русия отговорна", каза той.

Въпреки че отхвърли изпращането на американски войски в Украйна, той каза, че ще обяви допълнителни санкции срещу Русия в четвъртък, в допълнение към финансовите мерки, наложени тази седмица.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг остро осъди "безразсъдната и непредизвикана атака" на Русия срещу Украйна и каза, че съюзниците от НАТО ще се срещнат, за да се справят с последствията от "агресивните действия" на Москва.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи молба към Путин в последната минута да спре войната "в името на човечеството", след като руският лидер обяви военната операция.

"Президент Путин, в името на човечеството, върнете войските си в Русия“, каза Гутериш, говорейки след заседанието на Съвета за сигурност.

Последиците от една война биха били опустошителни за Украйна и за световната икономика, каза той.

Руският посланик в ООН каза, че страната му не е предприела агресия срещу украинския народ, а срещу "хунтата" (по неговите думи) в Киев.

Украйна по-рано ограничи гражданските полети във въздушното си пространство часове, след като наблюдател на зоната на конфликт предупреди, че авиокомпаниите трябва да спрат прелитанията заради риска от непреднамерено сваляне или кибератака.

Превод и редакция: Юлиян Марков