Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин подписаха съвместно изявление за навлизането на международните отношения в нова ера и глобално устойчиво развитие, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от Кремъл.

"Страните са единодушни в разбирането, че демокрацията е универсална човешка ценност, а не привилегия на отделни държави, нейното насърчаване и защита са обща задача на цялата световна общност“, се казва в текста.

Сред ключовите разпоредби на документа са изявленията, че Москва и Пекин:

— възнамеряват да се противопоставят на външна намеса във вътрешните работи на суверенните държави, да се противопоставят на подкопаването на световната сигурност и да се противопоставят на "цветните революции“;

—са насочени към укрепване на ШОС и повишаване на ролята й за формиране на полицентричен световен ред, основан на принципите на устойчива сигурност;

— призовават ядрените държави да предприемат стъпки за намаляване на рисковете от ядрени войни;

— искат да засилят работата по свързването на плановете за развитие на Евразийския икономически съюз и инициативата "Един пояс, един път“ за задълбочаване на практическото сътрудничество между ЕАИС и Китай;

—план за задълбочаване на практическото сътрудничество в областта на устойчивото развитие на Арктика;

— ще работят за укрепване на ролята на АСЕАН като ключов елемент от регионалната архитектура;

— отстояват равни права за контрол върху интернет и считат за неприемливи опитите за ограничаване на правото за регулиране на националните сегменти;

-възнамеряват твърдо да отстояват неприкосновеността на резултатите от Втората световна война и установения следвоенен световен ред, да защитават авторитета на ООН и справедливостта в международните отношения и да се противопоставят на опитите за отричане, изопачаване и фалшифициране на историята.

Част от изявлението е посветено на международната обстановка. В текста се подчертава, че никоя държава не може и не трябва да гарантира своята сигурност отделно от сигурността на целия свят и за сметка на сигурността на другите.

"Отделни държави, военно-политически съюзи или коалиции преследват целта да получат пряко или косвено едностранни военни предимства в ущърб на сигурността на другите, включително чрез нелоялна конкуренция, засилват геополитическото съперничество, разпалват антагонизъм и конфронтация, сериозно подкопават реда в областта на международната сигурност и глобалната стратегическа стабилност“, се казва в публикацията.

В тази връзка страните:

-се противопоставят на по-нататъшното разширяване на НАТО;

— призоват Северноатлантическия алианс да се откаже от идеологизираните подходи от ерата на Студената война;

- противопоставят се на формирането на затворени блокови структури и противоборстващи лагери в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Русия и Китай полагат последователни усилия за изграждане на равнопоставена, отворена, приобщаваща, ненасочена срещу трети страни система за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР), която гарантира мир, стабилност и просперитет“, се казва в изявлението.

КНР се отнася с разбиране и подкрепя предложенията на Руската федерация за формиране на дългосрочни правно обвързващи гаранции за сигурност в Европа, се добавя в текста.

Днес Путин пристигна на посещение в Пекин, дневният ред включва комуникация с китайския лидер и участие в церемонията по откриването на Олимпийските игри.

Превод и редакция: Иван Христов