Китай представлява най-голямата заплаха за американската икономика, която "достигна ново ниво“ през последните години. Това мнение изрази в понеделник директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ Кристофър Рей, изказвайки се в президентската библиотека на Роналд Рейгън в Калифорния, предава Associated Press.

"Обобщавайки това, което виждаме в нашите разследвания, от които повече от две хиляди са посветени на опитите на китайското правителство да открадне наша информация или технология, [може да се каже, че] никоя друга страна не представлява по-голяма заплаха за нашите идеи, иновации и икономическа сигурност, отколкото Китай“, подчерта директорът на ФБР.

"Говоря много за тази заплаха, откакто поех управлението“ на ФБР през 2017 г., отбеляза Рей. "Но днес бих искал да се съсредоточа върху нея, защото тя го изведе на следващото ниво, като е по-откровена и по-разрушителна от всякога“, каза той.

"За всички нас е жизненоважно да се съсредоточим заедно върху тази заплаха“, изтъкна директорът на ФБР. Според него негативните ефекти от "икономическия шпионаж", за който се твърди, че се извършва от Китай, се усещат в "целия спектър от индустрии" в САЩ и водят до фалит на компании и загуба на работни места.

Превод и редакция: Иван Христов