Два самолета Су-57 са били поразени на руска територия, потвърди в ефира на телемаратона представителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Андрей Юсов, съобщава изданието "Украинска правда“.

"Що се отнася до поразяването на Су-57 на територията на държавата-агресор, това е почти на 600 километра от нашата граница. Не сме коментирали официално чия е операцията, но анализаторите могат да направят свои предположения. Така че, относно потвърждението на поражението, можем да кажем, че единият Су-57 е повреден значително, а другият - леко, вероятно ще бъде възстановен по-бързо. Въпреки това е факт, че за първи път бяха поразени самолети Су-57 и за първи път бяха поразени едновременно два такива "свръхнови“ руски изтребителя – гордостта на Въздушно-космическите сили на Русия, които търпят поражение“, коментира Юсов.

По думите му руснаците разполагат с по-малко от десет такива самолета.

Су-57 е най-модерният изтребител на Москва, който може да използва за удари ракети Х-59 и Х-69.

На 8 юни на територията на летище "Ахтубинск“ в Астраханска област на Руската федерация, разположено на 589 километра от линията на бойното съприкосновение в Украйна, бе ударен многоцелевият изтребител руски Су-57.