Старите западни ракети ATACMS лесно извеждат от строя системите С-400 - най-добрата за противовъздушна отбрана, с която разполага Русия. Последната съобщена атака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу Крим е още един пример за това как старите ракети, доставени от Запада, са в състоянир да осакатят дори най-модерните руски системи за противовъздушна отбрана, коментират в редакцията на изданието Business Insider.

ВСУ удариха руски системи за ПВО С-400 и С-300 в Крим в нощта на неделя срещу понеделник. Един от влиятелните руски военни командири обяви, че Украйна е атакувала Крим с най-малко 12 ракети ATACMS.

В същото време военните на Киев се похвалиха, че нито една тяхна ракета не е била прихваната от "високоефективната“ противовъздушна отбрана на противника.

Business Insider припомня, че руската С-400 е най-модерната система за ПВО в Русия. За първи път тя влиза на въоръжение през 2007 година, повече от две десетилетия след ATACMS, които са в експлоатация от 1986 година.

С-400 е разработена като конкурент на американската система Patriot, а ръководителят на "Рособоронекспорт“ я нарече "най-добрата система за противовъздушна отбрана с голям обсег в света“.

Експертите коментират пред редакцията, че системата със сигурност е много мощна и в Украйна се страхуват от нея. Но войната е разкрила и нейната уязвимост. В резултат ВСУ вече използват "умели и креативни тактики, за да се справят с тези оръжия“.

Фредрик Мертенс, анализатор в Центъра за стратегически изследвания в Хага, подчерта пред изданието: "Напълно ясно е, че украинските ракети проникват през границата и с такава скорост, че наистина представляват проблем за руснаците“.

Междувременно Джордж Барос, анализатор в базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната, отбеляза, че проблемът за Русия може да стане още по-голям. Даването на разрешение на Украйна да използва предоставени от Запада оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия би застрашило нейните С-400 и други системи за противовъздушна отбрана - тези, които преди това бяха извън зоната на обхвата на украинците, обясни експертът.

На свой ред военният анализатор Филип Карбер отбеляза, че Украйна вече е в състояние да използва ATACMS, за да направи Крим "безполезен във военно отношение“.