САЩ наложиха нови санкции срещу повече от 300 физически и юридически лица в Руската федерация и трети страни, които помагат на Москва да поддържа военната си машина, включително Китай. Това се казва в прессъобщение от Министерството на финансите на САЩ.

Новите санкционни ограничения разширяват и обхвата на вторичните санкции, които са наложени срещу чуждестранни финансови институции. По-специално, ограниченията засягат руския военно-промишлен комплекс (ВПК). На компаниите от него им е забранено да използват американски софтуер и услуги за информационни технологии.

Както бе споменато по-горе, санкции бяха наложени срещу повече от 300 физически и юридически лица както в Русия, така и в чужбина. Става дума за страни от Азия, Близкия изток, Европа, Африка, Централна Азия и Карибите.

Списъкът на попадащите под санкции включва руски банки с офиси в Китай, Индия и други страни;  технологични предприятия, които произвеждат продукти за военно-промишления комплекс на терористична страна; транснационални мрежи, които работят с руско злато, улесняват производството на дронове в Русия и също така помагат на врага да заобиколи санкциите.