Заместник-председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Владимир Шаманов, бивш главнокомандващ на руските въздушно-десантни войски (ВДВ), разкритикува руското министерство на отбраната, че предоставя на войските нискокачествено оборудване, съобщава Newsweek, позовавайки се на руски медии.

"Публичните критики към армията на президента Владимир Путин са рядкост, като се има предвид, че през март 2022 г. руският парламент прие закон, предвиждащ до 15 години затвор за умишлено разпространение на "фалшиви“ новини за армията на страната“, припомня изданието. "Кремъл използва закона, за да разбие онези, които се отклоняват от версията на Путин за войната, и дори обвини и затвори собствения си военен персонал за "дискредитиране“ на въоръжените сили“.

Отбелязва се, че в изказване пред Държавната дума Шаманов е сравнил руските военни с "партизански отряд“, като е посочил, че предоставеното им оборудване е с много ниско качество.

Качеството на внасяното и издаваното оборудване просто не може да бъде оценено, каза генерал-полковникът в оставка.

Посочва се, че Шаманов е ръководил руските ВДВ от май 2009 г. до октомври 2016 г., а след напускането на тази длъжност става председател на Комитета по отбрана на Държавната дума.