Гражданите на Добрич ще имат един месец да дадат своите мнения по предложените промени, свързани със Синя зона. Те ще бъдат разгледани на февруарското заседание на Общинския съвет, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Предложението е свързано с промени в Наредбата за организацията на безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на общината.

Промените са в размера на таксите. За платено кратковременно паркиране от леки автомобили е предвидено са се заплаща 1,20 лева на час; лекотоварни автомобили с общо тегло до 2,5 тона и на микробуси с до 12 пътникоместа - 2,40 лева на час; за ползване на карта за платено паркиране в режим “Служебен абонамент" - 90 лева за месец; за ползване на карта за режим на платено паркиране на МПС по постоянен и/или настоящ адрес е 20 % от стойността на определената цена по ал. 2.; за месечно ползване на режим на паркиране на МПС "Месечен абонамент“ – 100,00 лева; за месечно ползване на режим на паркиране на МПС "Месечен абонамент за район“ - 60,00 лева; за годишен абонамент за ползване на режим на паркиране на МПС "Синя зона“ – 1100 лева; за годишен абонамент в режим “Служебен абонамент" - 990 лева.

За отблокиране на принудително задържано МПС чрез използването на техническо средство (скоба) ще се заплаща 20 лева. На сайта на общината е публикуван пълният списък на всички такси според вида. Гражданите ще могат да закупят месечен или годишен абонамент за цялата "Синя зона“ или за определен район от "Синята зона“.

Нов момент в предложението е работното време на Синята зона, което ще бъде намалено с един час – от 8,00 до 17,00 ч. вместо както е било досега - до 18,00 ч. На сайта на Община Добрич е публикуван линк в рубриката "Новини“ с подробности за предложените промени в Наредбата.

Жулиета НИКОЛОВА