Висшите дипломати на САЩ и Русия не постигнаха сериозен пробив по време на преговорите за Украйна в петък, но се съгласиха да продължат разговорите, за да се опитат да разрешат кризата, която породи страхове от военен конфликт, предава Reuters.

След разговорите в Женева държавният секретар на САЩ Антoни Блинкен предупреди за "бърз и сериозен" отговор, ако Русия нахлуе в Украйна след струпване на войски близо до нейната граница. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва все още чака писмен отговор на исканията си за гаранции за сигурност.

Но и двамата подчертаха, че са отворени за по-нататъшен диалог, а Блинкен видя основания да се надява, че взаимните опасения за сигурността могат да бъдат разгледани.

"Въз основа на разговорите, които проведохме - обширните разговори - през последната седмица и днес тук в Женева, мисля, че има основания и средства за справяне с някои от взаимните притеснения, които имаме относно сигурността", каза Блинкен .

Той определи разговорите като "откровени и съществени" и каза, че Русия сега е изправена пред избор.

"Тя може да избере пътя на дипломацията, който може да доведе до мир и сигурност, или пътя, който ще доведе само до конфликт, тежки последици и международно осъждане“, каза Блинкен пред репортери, добавяйки, че дипломацията би била за предпочитане.

"Бяхме ясни – ако някакви руски военни сили преминат през границата на Украйна, това е подновена инвазия. Тя ще бъде посрещната с бърза, сериозна и обединена реакция от Съединените щати и нашите партньори и съюзници“.

Лавров каза, че топката е в полето на Вашингтон.

Определяйки срещата като открита и полезна, той каза, че Москва ще разбере дали преговорите са на правилния път, след като получи писмен отговор на обширните си искания за сигурност от Съединените щати.

Исканията на Русия включват спиране на разширяването на НАТО на изток и обещание, че на Украйна никога няма да бъде позволено да се присъедини към западния военен съюз.

"Не мога да Ви кажа дали сме на прав път или на грешен път. Ще разберем това, когато получим американския отговор на хартия по всички точки в нашето предложение", каза Лавров.

Татяна Становая, ръководител на фирмата за политически анализи R.Politik, коментира пред Telegram: "Това отчасти е капан, разбира се, защото всеки подобен писмен отговор ще бъде използван за дискредитиране на преговорната позиция на САЩ“.

Блинкен каза, че очаква да сподели с Русия "нашите притеснения и идеи по-подробно и в писмен вид следващата седмица" и каза, че той и Лавров "са се споразумели за по-нататъшни дискусии след това".

Русия и Съединените щати биха могли да проведат друга среща следващия месец, за да обсъдят исканията на Москва за гаранции за сигурност, съобщи руската агенция РИА Новости, цитирайки източник от руската делегация.

Лавров каза, че Русия има свои собствени притеснения, "не за измислени заплахи, а за реални факти, които никой не крие - напомпване на Украйна с оръжие, изпращане на стотици западни военни инструктори".

Запитан за възможността за среща на върха между президента Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън, Лавров беше предпазлив.

"Нека не се изпреварваме, президентът Путин винаги е готов за контакти с президента Байдън, ясно е, че тези контакти трябва да бъдат сериозно подготвени“, каза той.

Блинкен каза за нова потенциална среща между Байдън и Путин: "Ако ние заключим и руснаците заключат, че най-добрият начин да разрешим нещата е чрез допълнителен разговор между тях, ние със сигурност сме готови да го направим“.

Двамата президенти се срещнаха в Женева през юни миналата година.

Надеждите на Вашингтон да изгради единен фронт на опозицията срещу Москва бяха усложнени от коментарите на Байдън на пресконференция в сряда, на която той предположи, че съюзниците може да са разделени относно това как да отговорят на "незначителното нахлуване“ на Русия в Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков