Руският външен министър Сергей Лавров призова държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да не повтаря спекулациите за предполагаема предстояща "руска агресия" в Украйна, а да принуди Киев да изпълни Минските споразумения. Това съобщиха във вторник, 18 януари, в руското външно министерство, цитирани от московския вестник “Известия“.

По-рано във вторник по инициатива на американската страна се проведе телефонен разговор между Лавров и Блинкен. По време на разговора страните са обсъдили резултатите от последния кръг от диалога между Руската федерация и САЩ за стратегическа сигурност, както и заседанието на Съвета Русия-НАТО.

"В контекста на ситуацията в югоизточната част на Украйна министърът призова държавния секретар да не повтаря спекулациите относно предполагаемата предстояща "руска агресия“, а да принуди властите в Киев да спазват напълно споразуменията от Минск“, се казва в изявлението.

В същото време в хода на разговорите Лавров отново изтъкна основните моменти в представения по-рано от Русия проект на двустранен договор със САЩ и споразумения с НАТО. Документите, както отбелязват в руското външно министерство, "фиксират правни гаранции за сигурността на Русия в рамките на принципа за неделимост на сигурността, одобрен от всички евроатлантически страни“.

В същото време Лавров и Блинкен обсъдиха възможността за продължаване на контактите в близко бъдеще.

По-рано Лавров каза, че украинските власти са длъжни да спазват Минските споразумения, те не могат да имат план "Б“. Според него Украйна е под външния контрол на САЩ. В същото време министърът обърна внимание на факта, че Вашингтон е в състояние да принуди Киев да спазва Минските споразумения.

През последните седмици редица западни медии съобщиха за предполагаемите планове за руската инвазия в Украйна. И така, на 7 януари The New York Times състави и публикува карта с предполагаемото местоположение на руските войски по границата с Украйна.

Москва многократно отхвърля подобни данни. На 23 декември 2021 г. по време на пресконференция Владимир Путин отговори на въпрос за предполагаеми планове за нахлуване в Украйна. Според него заради подобни изявления се създава впечатлението, че украинската страна подготвя нова операция в Донбас.

Превод и редакция: Юлиян Марков