Воденият от Русия военен блок (Организацията на договора за колективна сигурност-бел.ред.) започна да изтегля войските си от Казахстан след едноседмично разполагане, което помогна на централноазиатската нация да преодолее най-сериозните безредици в постсъветската си история, предава Reuters.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска помощ от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) миналата седмица, тъй като насилието обхвана половината от страната, като същевременно той уволни някои от висшите си служители по сигурността, които по-късно бяха обвинени в държавна измяна.

Тази седмица властите заявиха, че са стабилизирали ситуацията и са завършили т. нар. от тях "антитерористична операция" в по-голямата част от страната, но това все още не се отнася за най-големия град Алмати .

"Благодарение на Вашето пристигане казахстанските военни и сили за сигурност успяха да изпълнят непосредствената си задача по локализиране и задържане на бандитите“, каза казахстанският заместник-министър на отбраната Мухамеджан Таласов на напускащите войски на ОДКБ в четвъртък.

Алиансът заяви в сряда, че на мироопазващия контингент ще са му необходими 10 дни, за да се изтегли напълно.

Протестите, предизвикани от рязкото увеличение на цените на автомобилните горива, първоначално бяха мирни, но по-късно прераснаха в насилие в много големи градове, като някои протестиращи атакуваха силите за сигурност, превзеха и подпалиха правителствени сгради и ограбиха магазини.

Властите задържаха почти 10 000 души по време на безредиците и казаха, че някои от нападателите са чужденци, обучени от ислямистки бойци.

Превод и редакция: Юлиян Марков