Посланикът на САЩ в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън заяви, че санкциите, които бяха наложени на сръбския член на Президиума на Милорад Додик, се отнасят за корупционни дейности, които подкопават страната. Американският дипломат поясни, че санкциите са били разширени за "тези, които подкрепят корумпирани играчи, включително техните семейства, сътрудници и компании“, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник "Политика“.

Според думите му всички, на които биват налагани подобни санкции, трябва да се притесняват, особено легитимните бизнесмени, заради ограниченията, с които ще се сблъскат, като невъзможността да правят бизнес с американски банки и компании.

Нелсън посочи, че е важно гражданите на БиХ да разберат значението на тези санкции, тъй като, както каза той, има много погрешни тълкувания.

Според него санкциите, обявени срещу председателя на "Движение за демократични действия“ и директора на мина "Бановичи“ Мирсад Кукич и бившия председател на Висшия съдебен и прокурорски съвет (ВСПС) Милан Тегелтия, са забрана за пътуване поради корупционни дейности.

"Има доказателства за подкопаване на демокрацията и доверието на гражданите в институциите на БиХ. Санкциите са насочени и към Додик и телевизия "Алтернативна“, допълни дипломатът.

Той добави, че Додик е бил санкциониран по-рано, през 2017 г., за опит да подкопаване Дейтънското мирно споразумение."Тази разпоредба е актуализирана, за да покаже нашата подкрепа за стабилността и напредъка на Западните Балкани“, каза Нелсън.

Американският посланик подчерта, че санкциите са ключовото послание на Вашингтон, защото са наложени заради корупция."Корупцията в тази страна трябва да бъде спряна. Тези, които станаха обект на санкции, се опитват да прехвърлят отговорност на други и дори на цели нации“, каза Нелсън.

Той заяви, че САЩ призовават "нещата да се променят с тези санкции, лидерът да стане конструктивен, който ще подкрепя върховенството на закона, а не да бъде слаб, за да има повече контрол върху демократичните институции и икономиката в тази страна“.

Нелсън разкритикува прокуратурата на БиХ, прокуратурата на кантон Сараево и други прокуратури, тъй като, както каза, те не внасят никакви обвинения във връзка с дела за корупция.

"Виждаме твърде много политически лидери в БиХ, които са мотивирани от частни интереси. Милорад Додик очевидно е в тази група. Неговите злоупотреби са ясни, нивото на корупция е очевидно и тези санкции са важен призив за отговорност“, заключи Нелсън.

Превод и редакция: Тереза Герова