Посланикът на Франция в Албания Елизабет Барсак смята, че "истинският въпрос" в дискусията за инициативата "Отворени Балкани" е признаването на независимостта на Косово и казва, че диалогът между Белград и Прищина е приоритет за Европа. Барсак каза, че е скептична към инициативата "Отворени Балкани", от която Прищина не е част, пише косовският вестник Koha Ditore.

"Вярвам, че всичко, което е направено при подписването на споразумението за напредък и увеличаване на двустранния обмен, е много добро, но ако го погледнете от глобалната гледна точка на целия регион, истинският проблем остава признаването на Косово от Сърбия и диалога между Косово и Сърбия“. "Няма да можем устойчиво да изградим една наистина суверенна Европа, ако нямаме този диалог и не постигнем напредък в тази област“, каза посланикът.

Тя припомни, че на 1 юли 2021 г. в Западните Балкани е въведен безплатен роуминг и посочи, че заради това си е спомнила за създаването на общност за въглища и стомана между Германия и Франция, предшественика на Европейския съюз.

"Започва се с такива неща, може би не много зрелищни, за да се премине към наистина съществени неща. Днес безплатната комуникация, използването на телефони, където и да сте в региона, е горе-долу като въглищата по онова време. В района, където можете да пътувате бързо, тъй като разстоянията не са големи, можете да отидете до Шкодра за обяд в Подгорица, без да имате проблеми с телефона“, каза Барсак.

Посланикът на Франция, страната, която пое шестмесечното председателство на Европейския съюз на 1 януари, подчерта, че не трябва да има разделяне в процеса на европейска интеграция между Албания и Северна Македония, въпреки че "Скопие е заложник на българско вето“.

Превод и редакция: Юлиян Марков