Британските домакинства са изправени пред сериозни разходи поради нарастващата инфлация, енергийната криза и планираното увеличение на данъка върху националното осигуряване, заявиха пред Sky News eксперти от Resolution Foundation (RF), независим мозъчен тръст.

Според експертитe максималната цена на горивото в страната ще се повиши с 500 паунда годишно, а фалитът на енергийните компании ще добави още сто лири към сметките на потребителите.

Допълнителната данъчна тежест ще отнеме от жителите на кралството 600 паунда отгоре. Подобни непропорционални разходи ще ударят семейства с ниски доходи, които харчат по-голямата част от парите си за изплащане на сметките си за ток, се казва в статията.

Както отбелязват експертите на RF, ръстът на заплатите не е в унисон с инфлацията. До края на 2022 г. средната работна заплата ще бъде само с 0,1 на сто повече от сегашната. В същото време през ноември индексът на потребителските цени във Великобритания се повиши до 5,1%, а през октомври беше 4,2%.

Изпълнителният директор на мозъчния тръст Торстен Бел е убеден, че храните, стоките и услугите ще продължат да поскъпват на фона на стагнацията на доходите на населението. Спадът на покупателната способност ще бъде толкова катастрофален, каза той, че правителството едва ли ще успее да избегне намесата за преодоляване на кризата.

Превод и редакция: Юлиян Марков