Високото кръвно налягане е предвестник на сериозни проблеми и значително увеличава риска от инфаркт и инсулт. Животозастрашаващи усложнения възникват, когато налягането в съдовете достигне определен праг и съществува риск от образуване на кръвни съсиреци или спукване на тези съдове. За щастие, някои напитки са в състояние да отпуснат гладките мускули, които покриват стените на кръвоносните съдове, позволявайки през тях да тече повече кръв. Тези напитки значително намаляват риска от развитие на хипертония в бъдеще, пише британският вестник Daily Express.

Националният институт за високи постижения в здравеопазването и грижите на Великобритания съобщава, че за високо кръвно налягане се счита налягане над 135/85 милиметра живачен стълб. Именно след този праг обикновено възникват здравословни проблеми.

На този етап обикновено високото кръвно налягане се лекува със специални лекарства, но много растения също помагат за справяне с това състояние.

Едно проучване установи, че тайванците, които редовно пият улун чай - най-малко 120 грама на ден - имат значително намален риск от развитие на хипертония.

Всъщност учените са открили, че пиенето дори на половин чаша зелен чай или улун на ден може да намали риска от хипертония с до 50%.

Освен това тези, които пият повече от две чаши зелен чай на ден, имат 65% намаление на риска от развитие на заболяването.

И-Чин, учен от Медицинския колеж към Националния университет "Чен Кун“ в Тайван, и неговите колеги пишат: "Връзката между пиенето на чай и понижаването на кръвното налягане се обсъжда в общественото здравеопазване от десетилетия в Китай“.

Ползите от зеления чай са добре известни на всички, но дългосрочните му ефекти върху тялото остават донякъде загадка.

Изследването, публикувано в списание Archive of Internal Medicine, е проведено с помощта на данни от 1507 китайски мъже и жени, които живеят в Тайван и нямат анамнеза за хипертония.

Изследователите се фокусираха предимно върху онези участници, които редовно консумират зелен чай или улун, като и двата са направени от едно и също растение.

Учените са забелязали, че пиещите чай улун са предимно по-млади мъже с по-високо ниво на образование и по-висок социално-икономически статус в сравнение с тези, които не обичат чай.

Нещо повече, учените са забелязали, че ползите за здравето от пиенето на зелен чай са пряко свързани с количеството чай, което пият редовно.

"Хората, които пият зелен чай само от време на време, имат по-висок риск от развитие на хипертония, отколкото тези, които го пият редовно. И открихме пряка връзка между намаляването на риска и количеството зелен чай, което човек пие на ден “, отбелязаха учените.

Тъй като чаят улун е частично ферментирал чай, той е богат на флавоноиди, включително катехин, който е уникален антиоксидант.

Катехинът се среща се и в други храни, включително плодове, зеленчуци, шоколад, вино и чай.

Противовъзпалителните свойства на чая улун се дължат преди всичко на наличието на катехини в състава му, но тази напитка съдържа също теафлавини и теазинензини.

Също така си струва да се отбележи, че друга ключова съставка в зеления чай е кофеинът, който може значително да повиши кръвното налягане, така че тази напитка трябва да се консумира умерено.

Докато кофеинът може да повиши умствената бдителност, той също може да причини редица сериозни проблеми, включително по-бърз сърдечен ритъм.

Зеленият чай и улунът могат не само да понижат кръвното налягане, но и да помогнат в борбата с високия холестерол.

Проучванията показват, че хората, които консумират най-малко 300 милилитра улун на седмица, значително намаляват риска от високи нива на общия холестерол в кръвта.

Превод и редакция: Юлиян Марков