Експертната група, която съветва правителството в Атина относно пандемията, ще определи кога да бъдат въведени нови ограничения за спиране на разпространението на варианта "Омикрон“. Това подчерта премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, цитира думите му електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

"Времето ще бъде определено от тях. Първоначалната оценка беше, че ще трябва да предприемем действия след Нова година, но чакаме техните лични препоръки, за да можем да забавим – колкото е възможно по-дълго – разпространението на "Омикрон“, каза Мицотакис на президента Катерина Сакеларопулу по време на редовна среща.

"Излизаме от четвъртата вълна, трябва да бъдем внимателни и да вземем необходимите мерки, които експертите ще посочат“, добави Мицотакис.

Очаква се гръцкият здравен министър Танос Плеврис да обяви нови мерки за ограничаване на разпространението на варианта "Омикрон“ в рамките на деня.

Говорейки пред телевизионния оператор ANT1 по-рано днес, Плеврис остави отворена датата за обявяване на новите мерки, но добави, че прилагането им може да бъде въведено по-рано от Нова година, макар да бе планирано друго първоначално.

Превод и редакция: Тереза Герова