В навечерието сме на Рождество Христово и Нова година. За да могат те да преминат без инциденти и при добър обществен ред и пожарна безопасност, структурите на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик са предприели поредица от мерки, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.



Сред основните приоритети на всички служители от пътна и охранителна полиция е осигуряване на пътната безопасност. По автомагистрала "Тракия" в посока от столицата към останалите части от страната, както и по главните пътища водещи към Пловдив, Велинград, Пещера и Панагюрище са разположени максимален брой полицейски екипи, в това число и служители на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. Те имат за задача да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони. От полицията посочват, че е добре да се има в предвид къде има пътища в ремонт и да се използват въведените алтернативни маршрути. Засилен е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.



По линия на противодействие и превенция на криминалната престъпност са организирани полицейски дейности, насочени основно към опазване на собствеността на гражданите. Призовават се хората, които напускат домовете си за празниците, да не оставят пари и ценности, дори да имат скъпи заключващи системи и СОТ, а пътуващите в градски транспорт да бъдат бдителни за джебчии, а в магазини и ресторанти да не оставят вещите си без надзор.



Разпоредени са засилени проверки, свързани с контрола на общоопасните средства. Проверени са всички обекти имащи право да извършват търговия с пиротехнически изделия. От ОДМВР - Пазарджик припомнят, че законът забранява продажбата на пиротехника от категория F1 на деца под 12 години, от категория F2 - на младежи под 16 години, а изделията от категория F3 не могат да се продават на лица под 18 години. Търговската дейност с пиротехнически издалия трябва да се извършва само в лицензирани магазини.



Във връзка с предстоящите празници инспектори от РДПБЗН - Пазарджик са извършили проверки относно предприемането на допълнителни организационни и превантивни мерки за осигуряване на пожарната безопасност във всички обекти на територията на областта, ангажирани с тържествените чествания на предстоящите празници.