Възпоменателна плоча беше открита на фасадата на дома на твореца Стефан Десподов – Деспо в Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. На събитието присъстваха областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев, директорът на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ Валентин Господинов, началникът на отдел "Държавен Архив“ Петър Шейков, творци от града.

"Това е една идея, която се зароди, когато направихме голямата изложба за Стефан Десподов, посмъртна за съжаление. Тогава преценихме, че наистина е време да се направи една възпоменателна плоча, ето – след година и половина, две, тя вече е реалност“, каза Валентин Господинов. Той посочи, че е щастлив, че точно със Стефан Десподов се прохожда, за да се прави едно трайно експониране в Кюстендил на възпоменателни плочи.

"Идеята беше когато идват хора, които са извън града и нямат представа към какво се обръщат, да могат от далече да добият представа, че там наистина има нещо възпоменателно и то е свързано с категория хора“, каза Валентин Господинов. По думите му в Кюстендил има достатъчно много личности, които би трябвало да бъдат отразени в сегашната действителност. Вече е подготвена документация за поставяне на още две възпоменателни плочи. Те ще бъдат поставени на къщите на Кирил Цонев и на Стоян Венев в Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ