Проблемите в сферата на здравеопазването бяха обсъдени в Кюстендил, съобщи за "Фокус“ Йордан Беловодски, главен секретар на Кюстендилската търговско-промишлена палата. Той посочи, че е проведена кръгла маса с предложения за разрешаване на проблемите в здравеопазването. Тя е организирана от Търговско-промишлената палата в града и учредения клуб "Приятели на Кюстендил.  

На срещата са присъствали кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, областният управител Александър Пандурски, председателят на ОбС – Кюстендил, Димитър Велинов, заместник-кметът Бойко Клечков, директорът на МБАЛ "Д-р Никола Василиев“ – д-р Александър Величков, директорът на Спешен център – д-р Албена Рапатинска, директорът на Специализираната болница по рехабилитация – д-р Живко Неделчев и доказани медицински експерти от Кюстендил и страната. Кръглата маса е открита от председателя на Кюстендилска-търговско промишлена палата Ваньо Костадинов, а модератор е бил д-р Стефан Константинов.

На срещата бяха представени възможностите за бъдещо развитие на здравеопазването, включително и реализиране на конкретни проекти с цел подобряване на материално- техническата база и осигуряване на кадри в здравните институции. "Сред направените предложения от страна на здравните експерти е да бъдат организирани безплатни консултации с лекари-специалисти от страната с цел профилактика, изграждане на Дом за възрастни хора, създаване на Център за долекуване на пациенти, претърпели инсулти и инфаркти, Лечебно-диагностичен център за комплексни стоматологични рехабилитации“, обясни Йордан Беловодски.

По думите му изключителен интерес сред присъстващите на кръглата маса е предизвикало предложението за интегриране на телемедицина в Отделение по неврология в МБАЛ “Никола Василиев“ – Кюстендил, с оглед подобряване лечението на пациенти. Специално внимание е обърнато и на здравния туризъм, който предполага сериозен медицински маркетинг и мениджмънт.

"Засегната бе и темата за състава и свойствата на минералната вода, която може да бъде използвана за долекуване на пациенти с различни заболявания“, допълни Беловодски.

Всички направени предложения по време на проведената кръгла маса ще бъдат представени пред отговорните институции в лицето на Министерство на здравеопазването, Община Кюстендил, Общински съвет – Кюстендил и представители на държавната власт.