Кметовете и кметските наместници на селата в община Кюстендил проведоха работно съвещание, предаде репортер на "Фокус“. На него присъства и кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. Бяха и представители на изкупвачите на череши. На срещата беше дадена информация относно препаратите, забранени за третиране на черешовите масиви. Това се прави с цел да има една екологична продукция, която гарантирано да бъде изкупувана.

"Трябва да има предвидимост как ще протече кампанията. В предишни години започне кампанията, започнат вълненията по социалните мрежи, започнат вълнения в общината. Питат хората, защо идват гръцки или турски череши, защо не се изкупуват дадени череши“, каза Огнян Атанасов. Кметът на Кюстендил посочи, че няма напрежение към момента. Дадена е възможност пунктове да бъдат разкривани и на частни терени, а не само на общински.

Кюстендилци, желаещи да разкрият пункт на свой имот, трябва да подадат заявление в Община Кюстендил. Процедурата отнема до 15 дни. Схемите за разкриване на пункт ще се одобрява он главния архитект, а Агенцията по безопасност на храните също трябва да дадат разрешително.

Тази година ще бъдат направени информационни срещи в малките населени места. Целта е всеки производител на бъде запознат с условията на кампанията. На 20 май в читалището в село Коняво ще се проведе среща с черешовите производители от района. Другата среща е насрочена за 21 май в село Соволяно, а на 22 май – в село Граница. Началният час на срещите е 17.30 часа.

"Към момента нещата с черешовата реколта вървят нормално, стига да спрат дъждовете. Натоварването на дръвчетата не е много голямо – средно е положението. По-големият проблем, според мен, ще бъде растителната защита. Поради тази причина се взе решение за провеждане на информационни срещи. Пръскането на плодовете със забранени препарати за ползване на територията на Европейския съюз може да доведе до сериозни проблеми за Кюстендил“, каза земеделският производител Валери Йовев.

Той допълни, че ако дъждовете не спрат, може да се стигне до напукване и загниване. Стана ясно, че много от производителите на череши са закупили машини прибиране на реколтата, защото липсва достатъчно работна ръка. Все още няма яснота за тазгодишната цена при изкупуване на плодовете.

"Трябва да се съобразим с европейските изисквания, а това ще даде възможност продукцията да се реализира на чуждите пазари“, обясни кметът на село Соволяно Пламен Илиев.