В Кюстендил официално ще бъде открита възпоменателна плоча на твореца Стефан Десподов – Деспо. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил. Откриването на плочата ще бъде от 12.30 часа. Плочата е поставена върху фасадата на родната къща на твореца.

Стефан Десподов е роден през 1950 г. в гр. Кюстендил. Завършил е специалност “плакат“ в НХА - в класа на проф. Ал. Поплилов. Неговият творчески стил е безпогрешно разпознаваем с уникалното умение на автора да прави афористичен плакатен прочит на известни литературни произведения и театрални постановки, както и да пресъздава в портретни шаржове - най-характерното от личността и творчеството на различни автори.

Негови творби са участвали в над 200 изложби у нас и в чужбина. Художникът си отиде на Богоявление през 2015 година, на 64-годишна възраст. Кюстендилската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора“ показа година и половина по-късно, голяма ретроспективна изложба на Деспо, а съпругата на художника, тогава дари на галерията 112 негови плаката. Няколко месеца по-късно изложбата бе представена и в Националната художествена галерия.

Венцеслав ИЛЧЕВ