Н.Ц.В. Княгиня Калина, Китин Муньос и Н.Ц.В. Княз Симеон-Хасан участваха в конференция по случай 30 години от Мадридския протокол за опазване на околната среда в Антарктида. Това съобщиха от пресофиса на Негово Величество Цар Симеон II. Конференцията се проведе в СУ "Св. Климент Охридски“ и беше организирана от Българския антарктически институт и посолството на Кралство Испания. Събитието беше открито от проф. Мария Стойчева, зам. ректор на Софийския университет, акад. Константин Хаджииванов, зам. министър на образованието и науката, Н.Пр. г-н Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания, г-жа Емилия Краева от МОСВ и г-жа Саша Райчева от МВнР.

Презентации, свързани с опазване на екосистемите, околната среда и озоновата дупка в Антарктида и китовете в Южния океан изнесоха българските учени проф. Любомир Иванов и проф. Христо Пимпирев и испанските гости д-р Хавиер Качо – учен и писател, проф. Антонио Кесада – технически секретар на Испанския полярен комитет, капитан на фрeгата Салвадор Еспиноса Гонсалес-Ланос и г-н Китин Муньос, посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

В своето изказване г-н Китин Муньос заяви: “ За мен е чест да участвам в тази конференция и се радвам, че имам възможността да подчертая ключовата роля на Българския антарктически институт по двустранното сътрудничество с тридесетгодишна история между двете бази – българската и испанската. Книгата – “Tридесет години заедно в Антарктида" – показва красотата на природното наследство на Антарктическия континент, шестият континент на планетата в момента застрашен от свлачища и топене на ледовете.

Професор Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и на Националния център за полярни изследвания, ръководител на годишните български научни кампании в Антарктида от 1993 г. до наши дни, е изтъкнат учен, който посвещава живота си на опитите да привлече вниманието на света относно това колко е важно запазването на Белия континент, континент на който всички ние сме граждани, макар и никога да не сме стъпвали на него“.

По-нататък той разказа за новия си проект: "Сега имам късмета и възможността заедно с Българския антарктически институт да представим проекта "Whale Nation“, документален филм за китовете, най-големият бозайник в историята. Филмът ще бъде прожектиран в кината, като ще може да видите този скъпоценен морски обитател в целия му блясък и мащаб.

Намерението ми е да организирам малка експедиция до Антарктида в началото на следващата година, за да заснема синия и гърбатия кит. Това е проект на сътрудничество между Българската антарктическа база, Испанският висш съвет за научни изследвания, Испанската антарктическа база и Чилийската антарктическа база. В Испания филмът ще бъде озвучен от моя глас. В България, и сега ще ви разкрия една изненада, филмът ще бъде озвучен от Княгиня Калина.“.

По време на събитието беше представена фотографска изложба и книга на тема: "30 г. заедно на Антарктида“, представящи моменти от съвместната работа на българските и испански учени на Ледения континент.