В навечерието на Световния ден на спешната помощ ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети. Това заявяват в своя позиция до медиите от Съюза на парамедиците в България.

"В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският труд в линейките е изключително скъп и затова там са оставени единични лекарски екипи, които поемат само строго специализирани случаи. Във всички останали ситуации спешността се осигурява от парамедици. Парамедикът не може да замени лекаря, но специалното му обучение позволява стабилизиране, поддържане на жизнените показатели и спешен транспорт до най-близкото лечебно заведение, където пострадалият се поема от обучен лекарски екип. Доказано е, че в държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при инциденти е намаляла с над 70%", пише още в позицията.

От Съюза настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. Според тях това би спасило човешки животи: "Всичко това се измерва в загубени човешки животи, тъй като липсата на екипи бави обслужването на адресите и спешното транспортиране. Масово и в много региони в страната е напълно невъзможно спазването на "златния час“" при тежки спешни състояния и инциденти".

"Съюзът на парамедиците направи анализ на свободните работни места, обявени от 27-те центъра за Спешна помощ в страната. Във всяко от ЦСМП-тата търсят поне 10 лекари. Често се срещат призиви като "спешно назначаваме" и въпреки това назначения няма. Свободни стоят и бройки за медицински сестри и фелдшери. Трансформирането им в длъжности за парамедици би помогнало на системата и пациентите изключително много. Според отговор на наше писмо от МЗ това е в правомощията на всеки директор на ЦСМП и не може да бъде централно разпоредено от министерството. Въпреки че част от ЦСМП са записали в плановете си за развитие назначаване на парамедици, това се случва трудно", казват още те.

По думите им на места свободните места в някои от спешните центрове в страната достигат до 60%. 

Те алармират и за липсата на еднакви правила, задължителна едногодишна подготовка по спешна помощ за медицинските лица и други проблеми. 

От Съюза на парамедиците съобщават, че ще отбележат Световния ден на спешната помощ и с демонстрация по първа помощ и представяне на професията в ПМГ "Константин Величков" в Пазарджик. Демонстрацията ще бъде от 10 ч.