Драстичен ръст на застраховките на жилища. Това сочат данни на Асоциацията на застрахователите у нас. Две трети от анкетираните заявяват, чe ca застраховали cвoя имoт.

Георги Манчев работи в сферата на информационните технологии, а съпругата му Станислава се занимава с частен бизнес. Двамата застраховат своето жилище, откакто са го купили. Близките на Георги, също.

"Повечето познати застраховат жилището си - имоти, имущество и коли, да, повечето застраховат. Отделно моите родители ги насърчавам да застраховат своето имущество, което имат, така че, в смисъл от 15 години, мисля, че е поносимо. Но пак зависи от доходите на семействата, различните семейства разполагат с различни вноски", каза Георги Манчев пред БНТ.

На въпрос дали това дава повече сигурност, той заяви: "Спокойствие, да, да не се случват неща, със сигурност е по-добре".

Застрахователите отчитат значителен ръст на сключените договори, главно след зачестилите природни бедствия.

"Хората се плашат, при земетресението в Турция, после започнаха да си правят застраховка на дома. Тук в Благоевград, нали изгоря един апартамент, и почнаха да си правят застраховки за дома. Виждат, че става нещо лошо - и тогава разбират, че трябва да се застраховат", коментира Габриела Методиева, застраховател.

Основен критерий при избор на застраховка се оказва цената.

Стандартната застраховка на жилището покрива всичко. "Щети по движимо и недвижимо имущество, природни бедствия, земетресения, пожари, наводнения, вие ако наводните, вас ако ви наводнят. И без да се занимавате с хората. Всичко си покрива стандартната застраховка за дома", обясни Габриела Методиева, застраховател.

Като причина за ръста на застраховките от бранша отчитат и огромното строителство на жилища през последните години.