Човек трябва да се научи да разпознава, управлява и трансформира емоциите си. Това каза терапевтът и консултант по личностно развитие Евдокия Кукова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Емоционалният свят на детето до 7-годишна възраст се формира от емоциите на майката. "Майката дава пример на детето си как се грижи за себе си, какви са взаимоотношенията с таткото, как приема живота въобще. Това формира модел, който детето спазва. Когато пораснем, до голяма степен ние не знаем защо изпитваме определени емоции. Ние сме свикнали по навик да реагираме на определени ситуации по даден емоционален начин и това много често ни блокира. Но това не е задължително да са нашите емоции. Това, което сме приели като реакция от мама и татко, излиза на преден план“, допълни Кукова.

Първичните реакции на гняв са индикатори за това, че не сме наясно със своя емоционален свят. "В момента, в който се появят, трябва да се замислим защо. Проблемът не е в другия човек. Той е нашето огледало и провокатор ние да се променяме и той ни сигнализира. В момента, в който има реакция, има его. Щом има его, значи има проблем, върху който трябва да се работи“, обясни терапевтът.  

Когато се създаде конфликтна ситуация, трябва да се дистанцираме от нея, да си дадем време, да погледнем отстрани и да вземем обективно решение. "Когато отмине ситуацията е важно да се замислим и да започнем да работим, за да предотвратим следващите подобни ситуации. Няма как без да прекъснем и трансформираме емоциите да променим нещата“, подчерта Евдокия Кукова.

За да развием потенциала си, трябва да се научим да комуникираме с егото си, да го управляваме и контролираме. "Можем да го разпознаем, когато се обидим, когато обвиняваме, когато съдим, когато се опитваме да наложим и да контролираме. Егото има тежък привкус“, посочи терапевтът.