Ефективността от комбинирането на ваксини срещу коронавирус, базирани на технологията на аденовирусен вектор и матрична рибонуклеинова киселина (мРНК), е сравнима или незначително по-висока, отколкото в случай на прилагането на един вид препарат Това съобщи Световната здравна организация (СЗО), предава TACC.

Според резултатите от изследването, комбинацията от векторната ваксина ChAdOx1-S (AstraZeneca) и мРНК препратите по време на първата ваксинация или реваксинация показва ефективност в диапазона от 61-91%. В същото време разделното им използване - в случай на ChAdOx1-S - показва ефективност от 43-89% след въвеждането на два компонента, а при мРНК - 69-90%. Употребата на тези препарати в повече от 95% от случаите предотвратява хоспитализацията на пациенти, заразени с коронавирус в Канада, Чили и Испания.

Както по-рано съобщи Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, проучванията на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показват, че от декември 2020 г. до ноември 2021 г. са спасени най-малко 469 186 живота благодарение на ваксинацията срещу COVID-19 . "Делта“ вариантът на коронавируса остава доминиращ в Европа и Централна Азия, каза той, и е известно, че ваксините срещу COVID-19 продължават да са ефективни за намаляване на тежките и смъртните случаи от него. Клуге призова за повече използване на ваксини и бустърни дози, носене на две маски на закрито, проветряване на претъпкани пространства и гарантиране, че образованието на децата е безопасно, за да се избегне затварянето на училища.

Превод и редакция: Тереза Герова