Вчерашното справедливо решение за българските граждани - днес беше ревизирано от новите управляващи. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той отчете, че никой не говори за бизнеса. "Колеги, никакви мерки няма във визията за новото управление за българския бизнес и възможността му да бъде конкурентоспособен", каза още Иванов.

Какво се случи от вчера до днес? Министър-председателят и ресорните министри, отговорни за ценовата и енергийна криза, се скриха в Министерски съвет, почнаха чрез свои аватари да се разпореждат на парламентарните си групи в управлението как да направят днес едно нещо. Да не подпомогнат по никакъв начин нито българските граждани, нито българския бизнес.Прие се един лобистки текст, при който се облагодетелства ВЕИ сектора", доплъни още Александър Иванов.

По думите му в никакъв случай не се е потърсило решение и не се е дала надежда на бизнеса да оцелее след зимата. Според него Министерство на енергетиката и министър-председателят не са предприели нищо.

Жечо Станков също коментира темата с мораториума за цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите. "беше извършена една подмяна, не промяна. Какво се случва от тук нататък с българските граждани, с бизнеса, с местните власти? Предложението за мораториума, което направихме вчера бе като репер на цена да се вземат цените от 1 януари 2021 г. Като представител на 2-ри МИР ще направя едно кратко сравнение какво означава това, сравнено с това, което се прие или именно цените да бъдат замразени към днешна дата. Решението, което вчера приехме, щеше да доведе в Бургаския регион до 20 % по-ниска цена на парното, 5 % по-ниска цена на тока и в пъти процентна цена на водата по-ниска. След изменението на решението, което приехме вчера - замразяваме цените на енергията към тази дата, която сме в момента", каза още Жечо Станков.

Деница КИТАНОВА