Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз ще проведат в четвъртък последната среща на върха на ЕС за тази година, която традиционно ще се съсредоточи върху пандемията от Covid, включително проблемите, свързани с ваксинациите и новите варианти на коронавируса. Друга централна тема на срещата ще бъде енергийната криза, която обхвана Европа, която доведе до повишаване на цените на енергията на европейския пазар.

В дневния ред на срещата е включена и ситуацията с мигрантите на границата с Беларус, чиито власти, според ЕС, нелегално транспортират хора до територията на общността.

Накрая лидерите на страните от ЕС ще обсъдят ситуацията в Украйна, включително възможната агресия от страна на Русия и потенциалната реакция на Брюксел, каза пред репортери високопоставен представител на ЕС. Очаква се държавните и правителствени ръководители също да вземат политическо решение за удължаване на икономическите санкции срещу Русия с шест месеца, които изтичат на 31 януари.

"Covid до голяма степен ще остане нашият фокус. Появата на нови варианти ни напомня, че никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност. Повече от всякога ваксинациите, включително трета доза, остават най-доброто ни средство в борбата с пандемията. Трябва да положим всички усилия за преодоляване на колебанието относно ваксините и за борба с дезинформацията“, се казва в писмо на ръководителя на Съвета на Европа Шарл Мишел до лидерите на 27-те държави преди срещата на върха.

Според Мишел участниците в срещата трябва да обсъдят координацията на мерките в борбата с коронавируса, за да се избегнат едностранни действия. "Координирането на нашия отговор въз основа на най-добрите налични научни доказателства е от решаващо значение, особено за поддържане на мобилността. Ние също така ще обсъдим глобалното сътрудничество, включително как можем да засилим усилията си и да запълним пропуските в обмена и употребата на ваксини“, добави той.

Една от основните теми на срещата ще бъде енергийната криза, която обхвана Европа през последните месеци. "Ще разгледаме покачването на цените на енергията и неговото въздействие върху нашите граждани и бизнес“, каза в тази връзка Шарл Мишел.

По думите му, на срещата на върха ще бъде разгледан по-специално проблемът за реформиране на системата за търговия с квоти за емисии на въглероден диоксид, рязкото покачване на цените на които се превърна в един от факторите на енергийната криза в ЕС.

Лидерите на ЕС възнамеряват да обсъдят и пакета от предложения, представен в сряда от Европейската комисия за повишаване на енергийната сигурност на Европейския съюз. По-специално тя предложи да се забрани на страните от ЕС да удължават дългосрочните договори за доставка на природен газ след 2049 г., за да се улесни навлизането на пазара на производители на "възобновяеми газове“.

Освен това предложенията на Европейската комисия включват препоръки за постепенно спиране на природния газ, за да се премине към алтернативни и възобновяеми енергийни източници, да се подобри ефективността на контрола на стратегическите запаси от природен газ преди да настъпи този отказ, да се създаде пазар за "чист и възобновяем газ“ в ЕС, по-специално биогаз и водород, и мерки за обновяване на жилищния фонд на ЕС чрез използване на енергоспестяващи технологии за намаляване на разходите за отопление.

Ситуацията около Украйна също остава във фокуса на вниманието на европейските лидери. "Ще обсъдим концентрацията на руски военни сили близо до границата с Украйна. Всяка агресия срещу Украйна ще има огромни последици и Русия ще трябва да плати висока цена“, каза Мишел в писмото си до лидерите на ЕС.

Високопоставен служител на ЕС каза на свой ред пред репортери, че лидерите на ЕС може да обмислят потенциалната реакция на общността на възможна агресия срещу Украйна. В същото време не се очакват конкретни решения по този въпрос.

В рамките на обсъждането на ситуацията в Украйна лидерите на 27-те държави ще вземат политическо решение за удължаване с шест месеца на икономическите санкции срещу Русия, които са обвързани с изпълнението на Минските споразумения за Украйна.

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз ще обсъдят ситуацията с мигрантите на границата с Беларус, която в Брюксел наричат "хибридна атака на Минск“ срещу общността. "Ще се върнем и към обсъждането на ситуацията в Беларус и как най-добре да се противопоставим на хибридната атака, предприета от беларуския режим“, каза Мишел.

Очаква се срещата на върха на ЕС да обяви напредък в разрешаването на миграционната криза на границата с Беларус, но в същото време ще продължи да заплашва с нови санкции срещу Минск.

Превод и редакция: Иван Христов