Премиерът на Италия Джорджа Мелони обвини френския президент Еманюел Макрон, че е водил предизборна кампания на срещата на върха на Г-7 след разногласия, свързани със споменаването на абортите във финалата декларация, предава ANSA.

Макрон, който свика общи избори във Франция, след като партията му претърпя поражение на европейските избори миналата седмица, заяви, че съжалява, че думата "аборт" не се появи в окончателната декларация.

"Няма причина да разпалваме полемика по въпроси, по които сме се разбрали отдавна. И мисля, че е дълбоко погрешно, в трудни времена като тези, да се използва ценен форум, като срещата на Г-7, за предизборни кампании", е заявила Мелони.

Мелони е посочила, че заключенията от тазгодишната среща на върха напомнят заключенията от срещата в Хирошима, на които е подчертана необходимостта от осигуряване на "безопасни и законни" аборти.

Италианската медия посочва, че напрежението между двамата е спаднало по-късно в четвъртък (13 юни), когато Макрон е целунал ръка на Мелони на вечерята на лидерите на Г-7.